Bitcoin se vratio na razine od 67K USD

Nakon što je u ponedjeljak nakratko premašio 69.000 dolara, bitcoin se ustalio blizu 67K, na samo desetak posto niže razine od najviših vrijednosti svih vremena, to jest otprilike 73.700 dolara.

Doduše, u srijedu je došlo do kratkotrajnog pada vodeće kriptovalute, na blizu 65 tisuća dolara, no taj je minus brzo anuliran. Pad cijene i manjak snage da se preskoči razina od 69K i postavi kao nova zona podrške rezultat je utjecaja nekoliko čimbenika. Tu su jačanje dolara i rastući prinosi na trezorske obveznice SAD-a, što je opteretilo visokorizičnu imovinu poput kriptovaluta, potom skok zlata na nove rekorde, što plijeni pozornost investitora i odvlači pažnju od BTC-a, a pomogle nisu ni snažne likvidacije trgovaca s uglavnom dugim pozicijama.

Međutim, ono što je vjerojatno najviše opteretilo cijenu bitcoina jest uzimanje profita ili čak očekivanje da će dio ulagača uzeti profit nakon što je vodeća kriptovaluta skočila iznad 69 tisuća dolara. Prema analitičkoj kući CryptoQuant, porast bitcoina iznad njegovog prijašnjeg rekorda iz 2021. od 69.000 dolara prvog dana tjedna doveo je do toga da je više od 90 posto vlasnika vodeće kriptovalute bilo u profitu. Visoki broj vlasnika s nerealiziranom dobiti često se smatra znakom pregrijanog tržišta, koje obično prethodi korekcijama cijena ili koincidira s njima.

Ali iako okolnosti trenutačno ne izgledaju bajno za BTC ni za ostatak kriptovaluta, korekciju ne treba promatrati u negativnom kontekstu, već kao nužno ispiranje tržišta, kao čišćenje kroz uzimanje profita koje vodi novim višim cjenovnim razinama i koje se redovno pojavljuje i u bull dijelu ciklusa. S druge strane, do dubljeg povlačenja možda uopće neće ni doći ako ulagači odluče da vrijeme za knjiženje profita još nije stiglo, ako su njihovi cjenovni ciljevi ipak postavljeni više.

Zbog toga neki analitičari pretpostavljaju da je pad vrijednosti digitalne imovine ovog tjedna možda bio kratkotrajan. Ako je doista tako, bitcoin bi i dalje deseti mjesec, često nazivan Uptoberom zbog povijesno dobrih prinosa, mogao završiti napadom na all time high. Ipak, do kraja mjeseca svega je sedam dana, pa je realnije očekivati ponovno testiranje otpora na 69 i potom 70K, naravno ako doista ne dođe do snažnije korekcije koja bi BTC spustila prema 50 tisuća dolara, kako sugerira dio analitičara.

Za pravi proboj vjerojatno će biti potrebno pričekati okončanje predsjedničkih izbora u SAD-u 5. 11., ali i odluku o kamatnim stopama američkih Federalnih rezervi koja je na rasporedu dva dana poslije. Unatoč spomenutim faktorima koji koče rast vodeće kriptovalute, ipak postoje i pozitivni pokazatelji koji sugeriraju da je snažan skok neminovan. Tako od 5. 8. BTC neprestano bilježi više maksimume i minimume, što je karakteristika rastućeg trenda. Institucionalni interes pritom nastavlja rasti, a kitovi gomilaju bitcoine.

Bitcoin neuspješno pokušao zarobiti razinu od 69k USD! Traje borba bikova i medvjeda!

Kitovi agresivno kupuju BTC