Dominacija bitcoina približila se 60-postotnoj

Dominacija bitcoina, odnosno njegov udio u cjelokupnom kripto tržištu, približio se 60 %, dosegnuvši tako najvišu razinu od četvrtog mjeseca 2021. Povećanje dominacije BTC-a u pravilu je loša vijest za altcoine jer to znači da su investitori orijentirani na vodeću kriptovalutu. Sukladno tomu, većih pomaka kod najvećih altova ovoga tjedna nije bilo, doduše uz neke iznimke i naravno memeove.

Kada će alt sezona i hoće li je uopće biti s obzirom na ovaj prilično drugačiji ciklus, u kojem je bitcoin sada dostupan ulagačima kroz regulirane proizvode u vidu ETF-ova, pitanje je koje zaokuplja kripto zajednicu, pogotovo onaj dio koji cilja na ranije viđene nagle skokove altova, koji donose dobitke od nekoliko desetaka, pa i stotina puta u kratkom vremenu. Dio analitičara, primjerice Benjamin Cowen, predviđa da je upravo granica od 60 posto vrhunac nakon kojeg bi moglo doći do preokretanja fokusa od bitcoina. Ako je doista tako, alt sezona mogla bi doći relativno brzo. Međutim, na tržištu je trenutačno dosadno.

Kralj pametnih ugovora, Ethereum, odnosno njegov ether, ovoga je tjedna porastao oko osam posto. Ali čak i s tim plusom i sadašnjom cijenom od 2620 dolara, ether je i dalje u padu od oko 25 posto u odnosu na razdoblje prije tri mjeseca, što odražava nesklonost ulagača spram nedavno pokrenutim spot Ethereum ETF-ovima, a razlog bi mogao biti i davanje prioriteta Ethereum layer 2 rješenjima. Dodatno, u proteklih sedam dana mreža Ethereum zabilježila je pad veći od 20 % u količini onchain decentraliziranih aplikacija, što je potaknulo nagađanja da bi cijena ethera mogla slijediti taj primjer.

BNB bilježi tjedni pomak od 4,7, a Solanin SOL od 7,6 posto. XRP je u dnevnom minusu od 1,4 ali i tjednom plusu od dva posto. Dnevnom crvenilu vjerojatno je pridonijela žalba američke Komisije za vrijednosne papire i burzu, SEC-a, na odluku suda u sporu s izdavateljem XRP-a, Rippleom. Ovdje je bitno napomenuti da u svojoj žalbi SEC ne osporava odluku da prodaja XRP-a malim ulagačima putem kripto burzi nije trgovanje vrijednosnim papirima, što je vrlo bitno za buduće kretanje cijene te kriptovalute.

A sad dolazimo i do devetoplasiranog kripta, koji je jedna od navedenih iznimaka. Doge je porastao više od 20 posto. Naravno, na krilima Elona Muska. Musk ne prestaje spominjati svoju omiljenu digitalnu imovinu, što snažno gura ovaj meme. Posljednji je vjetar u leđa Doge dobio kad je izvršni direktor Tesle spomenuo ime te meme kovanice tijekom sastanka gradske vijećnice u Folsomu, u Pennsylvaniji. Jedan je sudionik pitao Muska bi li vodio novi odjel ili ministarstvo za učinkovitost vlade. Musk je lakonski odgovorio: „Da, vodio bih Doge“, izazvavši klicanje i pljesak publike. Naime, Musk bi pod Trumpovim predsjedanjem mogao preuzeti Department of Government Efficiency, čiji akronim sasvim sigurno nimalo slučajno glasi upravo Doge.

Tronov TRX, Toncoinov TON i Cardanova ADA ovoga su tjedna odlučili postati stablecoinovi, pa kod njih pomaka praktički nema. Što se dobitnika u top sto tiče, na prvom je mjestu, ne biste vjerovali, upravo jedan meme, i to Cat in Dogs World s porastom od 47 posto. Slijede WhiteBIT Coin, potom Ethena, koja je predstavila novi prijedlog korištenja SOL-a kao rezervne imovine za svoj sintetički stablecoin, USDe. A ljestvicu pet najboljih zatvaraju još dva memea, Brett i već spominjani Doge. Memeovi su očigledno tu da ostanu i teško je uopće pretpostaviti kakvo bismo ludilo mogli gledati ako doista dođe do prave, parabolične alt sezone!

Američki spot BTC ETF-ovi ruše sve rekorde

Bitcoin manje od 10 posto udaljen od svog ATH-a! Novi rekord već sljedeći tjedan?