Američki spot BTC ETF-ovi ruše sve rekorde

Nikako ne treba zaboraviti ni to da u ovom ciklusu prvi put imamo milijarde dolara koje se kroz ETF-ove ulijevaju u kripto, ali i potencijalne bilijune TradFi dolara koji će se tek uključiti u igru jer te najveće financijske institucije i dalje sa strane promatraju ETF eksperiment i provode due diligence. Jednom ako se ili kada taj kapital počne slijevati u kripto, skokovi cijena bit će jednostavno neminovni.

I dok se bitcoin nakon skoka iznad 68 tisuća dolara odlučio na privremenu konsolidaciju i pauzu, što je donekle i očekivano s obzirom na priličan skok ovoga tjedna, potražnja na spot tržištu, pogotovo od strane spomenutih ETF-ova, ostaje konstantna i snažna. Američki BTC ETF-ovi bilježe petodnevni niz priljeva tijekom kojeg su s tržišta maknuli bitcoine u vrijednosti višoj od dvije milijarde dolara. Samo je vodeći ETF, BlackRockov IBIT, ovoga tjedna privukao 1,07 milijardi dolara.

ETF-ovi su se tako u 2024. prometnuli u jednog od glavnih katalizatora rasta cijene i primarnog izvora novog kapitala na kripto tržištu, što je rezultiralo s više od 20 milijardi dolara kumulativnih priljeva od njihovog pokretanja ovog siječnja. Da to stavimo u kontekst, zlatnim ETF-ovima, dakle onima koji trguju žutim metalom, za dostizanje te brojke trebalo je pet godina. Sukladno tomu, količina bitcoina na burzama pala je na 2,43 milijuna komada, to jest više od 20 posto u odnosu na rekordnu vrijednost od 3,37 milijuna BTC-a dosegnutu u sedmom mjesecu 2021. A znamo što se događa s cijenom kada ponuda nekog dobra, neke imovine, pada, a potražnja raste!

U srednjem roku još su dva, za cijenu bitcoina, prilično bitna dva faktora: makro podaci i predsjednički izbori. Makro podaci iz SAD-a odredit će poteze tamošnje centralne banke, dakle Federalnih rezervi, što se dodatnih rezanja kamata tiče. Niže kamate potiču likvidnost i umanjuju privlačnost tradicionalnih i sigurnijih investicijskih proizvoda poput državnih obveznica i pomiču fokus ulagača prema rizičnijoj imovini poput kriptovaluta. U tome kontekstu treba reći kako je Ministarstvo rada SAD-a izvijestilo da su se zahtjevi za pomoć nezaposlenima prošlog tjedna smanjili za 19.000, što pokazuje da je američko gospodarstvo i dalje relativno snažno.

Usto, iz Ministarstva trgovine objavili su da je maloprodaja u osmom mjesecu porasla za 0,4 % u usporedbi s prethodnim mjesecom. Kao rezultat tih dobrih ekonomskih pokazatelja smanjeno je očekivanje tržišta u pogledu opsega rezanja stopa koje će Federalne rezerve poduzeti sljedećeg mjeseca. Prema FedWatch alatu CME Grupe, više od 90 posto tržišnih aktera sada smatra da će se sljedećeg mjeseca ići na minimalno spuštanje od 0,25 posto. Opcija od pola posto, za koliko je FED snizio kamate prošlog mjeseca, više uopće nije prisutna.

Drugi čimbenik koji analitičari navode kao bitan za kretanje cijene bitcoina, pa onda i kripto tržišta generalno, američki predsjednički izbori, održat će se 2024. To nije bitno samo zbog odabira između pro kripto kandidata, kako se gleda na Donalda Trumpa, i po toj temi ambivalentne, ili bolje rečeno prilično neodređene, Kamale Harris, nego i zbog povijesnih obrazaca. Naime, američki predsjednički izbori poklapaju se s godinama halvinga bitcoina. Tijekom 2016., BTC je počeo rasti tri tjedna prije izbornih dana i cijena je sa 600 dolara skočila gotovo dva puta već do prvog tjedna siječnja. U 2020. cijena BTC-a borila se mjesecima, ali je također počela rasti tri tjedna prije izbora i do prvog je mjeseca prestigla 40 tisuća dolara, u odnosu na predizbornu vrijednost od svega 11 tisuća dolara.

A s obzirom na to da se povijest, iako ne ponavlja, često oponaša, sljedećih nekoliko mjeseci na kriptu tržištu moglo bi biti jako interesantno. Dodatno, s obzirom na odličan ulazak u drugu polovicu desetog mjeseca, sve je jači narativ da će vodeća kriptovaluta preskočiti sadašnji all time high od 73.700 dolara i prije američkih predsjedničkih izbora. Oni su, podsjetimo, zakazani za 5. 11., što znači da bi prema tomu novi rekord trebao doći ili već ovoga mjeseca ili na samom startu sljedećega.

Korekcija ili novi rekord BTC-a u nadolazećim danima?

Dominacija bitcoina približila se 60-postotnoj