Korekcija ili novi rekord BTC-a u nadolazećim danima?

Na tržištu pri zatvaranju radnog tjedna prevladava zelenilo, dok bitcoin bikovi pokušavaju probiti sedmomjesečni period konsolidacije.

Hoće li optimizam cijenu vodeće kriptovalute uspjeti gurnuti iznad 70 tisuća dolara i potom prema novom rekordu već ovoga mjesec ili će doći do odbijanja i još jedne korekcije prije daljnjeg uspona, trebalo bi biti jasnije idućeg tjedna. A razlog su povijesni obrasci, odnosno prošli ciklusi. Naime, ne treba zaboraviti da smo tek zakoračili u drugu polovicu ovoga mjeseca, a najsnažniji se plusevi obično bilježe posljednjih deset dana.

I iako je trenutačna mjesečna dobit od oko sedam posto i dalje daleko od prosjeka koji Uptober donosi, ovotjedni pomak ipak je tržištu dao razloga za optimizam. Sa sedmodnevnim rastom višim od deset posto u trenutku pisanja članka, preskakanje sadašnjeg rekorda od ugrubo 73.700 dolara doista nije neizgledno jer bi to od sadašnje razine bilo svega ni deset posto rasta. A ako bi se to dogodilo, onda BTC ulazi u takozvanu fazu otkrivanja cijene, u kojoj s tehničkog aspekta ne postoje razine otpora i FOMO se budi u svom najsilovitijem obliku. Dakle, svi će pričati o bitcoinu i odjednom htjeti kupiti tu neku čudnu digitalnu imovinu.

Ali vidjet ćemo hoće li već u narednim danima biti snage za takav proboj ili će ipak trebati još malo konsolidacije. Iako je optimizam na tržištu opipljiv, kao što je vidljivo i iz Indeksa straha i pohlepe koji je sa 73 boda snažno u zoni pohlepe, vrlo je lako moguće, dapače čak se i očekuje, da će s obzirom na ovotjedni rast cijene doći barem do djelomičnog uzimanja profita. Naime, snažni skokovi dovode sve više vlasnika vodeće kriptovalute u poziciju nerealizirane dobiti, što se često smatra znakom pregrijanog tržišta, koje obično prethodi korekcijama cijena ili koincidira s njima.

Tomu u prilog govore i podaci onchain analitičke platforme Glassnode koji pokazuju da su kratkoročni držatelji bitcoina, dakle oni koji drže određenu količinu BTC-a 155 dana ili kraće, u svoje novčanike na vodećoj globalnoj kripto burzi, Binanceu, u ponedjeljak preselili najveće količine bitcoina od postavljanja cjenovnog rekorda u trećem mjesecu ove godine. Dodatno, open interest za bitcoin fjučerse porastao je u srijedu na najvišu razinu svih vremena, 38,4 milijarde dolara. Kada je prethodni vrhunac dosegnut u devetom mjesecu, bitcoin nije uspio srušiti otpor na 66 tisuća dolara i u sljedećih nekoliko dana uslijedila je korekcija veća od deset posto.

Međutim, ovdje treba napomenuti da se snažan open interest ne može smatrati inherentno medvjeđim ni bikovskim signalom, već njegovo povećanje stvara volatilnost cijene određene imovine. Dakle, ovo je jedan pesimističniji scenarij u kratkom roku koji nikako nije siguran, ali od kojeg ne treba bježati i koji bi, kada bi se odigrao, bio sasvim normalna etapa u širem bull ciklusu i svojevrsno čišćenje tržišta prije novih napada na all time high.

Naravno, sasvim je moguće da se proboj bitcoina nastavi i da ulagači uslijed anticipacije skorašnjeg novog rekorda ne odluče prodavati, barem ne u većoj mjeri, i da BTC nastavi s višemjesečnim rastom. Uostalom, ako pogledamo prošli halving ciklus, dogodilo se upravo to. Bitcoin se od desetog mjeseca nezaustavljivo uspinjao, da bi u sedam mjeseci s ugrubo deset tisuća dolara skočio iznad 60K, dakle šest puta. Naravno, prinosi se smanjuju sa svakim novim ciklusom, no unatoč eventualnom blažem usponu, trend bi mogao korespondirati s povijesnim obrascima.

Intervju tjedna, Filip Blagojević – CEO Resomnium

Američki spot BTC ETF-ovi ruše sve rekorde