Novi ATH bitcoina i prije izbora u SAD-u?

Iako bitcoin još tek treba definitivno potvrditi izlazak iz sedmomjesečne konsolidacije, signala je sve više.

Dominacija BTC-a tako jača, te je sada narasla na gotovo 59 posto. Cijena pak, nakon zarona ispod 50 tisuća dolara 5. 8., formira više maksimume i više minimume, a raspoloženje na tržištu sve je optimističnije. Indeks straha i pohlepe skočio je na 73 boda, a prošlog je mjeseca bio na samo 39. A i kripto tržište generalno sazrijeva, pokazuje istraživanje Coinbasea, što gura investitore prema bitcoinu.

„Od nevjerojatnog uspjeha spot ETF-ova, preko porasta onchain aktivnosti, do porasta obujma trgovanja, jasno je da su tržišta postala dublja, likvidnija, sofisticiranija i dostupnija, a ulagači se usredotočuju na imovinu više kvalitete“, navodi se u izvješću Coinbasea.

Zbog toga je kripto tržište manje nestabilno ove godine. Primjerice, tromjesečna volatilnost spot cijene za bitcoin pala je ispod 60 %. To je znatno niže od vrhunca od gotovo 130 %, dosegnutog 2021. Ovakav prijelaz signalizira stabilnije okruženje za vodeću kriptovalutu, a to privlači institucionalne investitore. Sukladno tomu, izvješće je pokazalo da su mjesečni obujmi trgovanja bitcoinom u prosjeku iznosili dva bilijuna dolara od početka godine, što je rast od čak 76 % u odnosu na 2023.

Ako se vratimo Uptoberu, s obzirom na odličan ulazak u drugu polovicu desetog mjeseca, sve je jači narativ da vodeća kriptovaluta preskače sadašnji all time high od 73.700 dolara i prije američkih predsjedničkih izbora. Oni su, podsjetimo, zakazani za 5. 11., što znači da bi novi rekord trebao doći ili u ovom mjesecu ili na samom startu sljedećega.

Bitwiseov glavni direktor za investicije, Matt Hougan, predvidio je upravo takav rasplet u svom posljednjem tjednom dopisu i revidirao svoj prethodni stav. Hougan je napisao da nakon rasta BTC-a na 67.000 dolara više nije siguran da će sudionici na tržištu morati čekati toliko dugo prije nego što dođe do rasta cijene do cilja od 80 tisuća dolara jer investitori neće htjeti propustiti priliku kada vodeći kripto uzme maha.

I iz multinacionalne banke Standard Chartered predviđaju novi all time high prije američkih izbora. Voditelj istraživanja te banke, Geoff Kendrick, predvidio je da bi bitcoin mogao porasti na 73.800. Objasnio je da bi se to moglo dogoditi zbog nekoliko čimbenika, uključujući povećani interes za spot Bitcoin ETF-ovima i efekt Donalda Trumpa koji vodi u anketama. Poput Hougana, i Kendrick je istaknuo mogućnost porasta BTC-a na 80.000 dolara u kratkom roku. A ranije je prognozirao da bi kripto kralj mogao dosegnuti i 150.000 dolara do kraja godine ako Trump pobijedi na izborima.

Bitcoin preskočio 68 tisuća dolara

Što slijedi nakon skoka bitcoina iznad 68k USD? Korekcija ili novi rekord i prije izbora u SAD-u?