Bitcoin preskočio 68 tisuća dolara

Nakon jučerašnjeg neuspješnog napada na 68 tisuća dolara, bitcoin je danas skočio iznad te razine, povećavajući tjedni dobitak prema deset posto i ujedno zabilježivši najvišu cijenu u otprilike dva i pol mjeseca.

Čini se da je BTC sve skloniji odbaciti svoj raspon konsolidacije, no sada je ključno pitanje hoće li uspjeti prebaciti 68K na podršku. Odbijanje bi moglo uzrokovati korekciju s popratnim likvidacijama dugih pozicija, koje povlače cijenu prema 61.000 dolara.

Neuspjeli proboji često dovode do padova cijena, pogotovo kada je tržište ovako nahajpano i pregrijano. Naime, snažni skokovi dovode sve više vlasnika vodeće kriptovalute u poziciju nerealizirane dobiti, što se često smatra znakom pregrijanog tržišta, koje obično prethodi korekcijama cijena ili koincidira s njima. Kao rezultat ovog onchain signala, bitcoin bi mogao skliznuti u nadolazećim danima ako investitori odluče knjižiti profit.

A da bi do uzimanja profita uskoro moglo doći, sugeriraju i podaci onchain analitičke platforme Glassnode koji pokazuju da su kratkoročni držatelji bitcoina, dakle oni koji drže određenu količinu BTC-a 155 dana ili kraće, na najvećoj globalnoj kripto burzi, Binanceu, u svoje novčanike prebacili najveće količine vodeće kriptovalute od postavljanja rekorda ovog ciklusa, u trećem mjesecu ove godine.

Dodatno, open interest za bitcoin fjučerse porastao je danas na najvišu razinu svih vremena, od 38,4 milijarde dolara. Kada je dosegnut prethodni vrhunac u devetom mjesecu, bitcoin nije uspio srušiti otpor na 66 tisuća dolara i uslijedila je korekcija veća od deset posto u sljedećih nekoliko dana. Međutim, tu treba napomenuti da se snažan open interest ne može smatrati inherentno medvjeđim ni bikovskim signalom, već njegovo povećanje stvara volatilnost cijene određene imovine. Dakle, ovo je jedan pesimističniji scenarij u kratkom roku koji nikako nije siguran, ali od kojeg ne treba bježati i koji bi, kada bi se odigrao, bio sasvim normalna etapa u širem bull ciklusu i svojevrsno čišćenje tržišta prije novih napada na all time high.

Naravno, sasvim je moguće da se proboj bitcoina nastavi i da ulagači uslijed anticipacije skorašnjeg novog rekorda ne odluče prodavati, barem ne u većoj mjeri, i da BTC nastavi s višemjesečnim rastom. Uostalom, ako pogledamo prošli halving ciklus, dogodilo se upravo to. Bitcoin se od desetog mjeseca nezaustavljivo uspinjao, da bi u sedam mjeseci s ugrubo deset tisuća dolara skočio iznad 60K, dakle šest puta. Naravno, prinosi se smanjuju sa svakim novim ciklusom, no unatoč eventualnom blažem usponu, trend bi mogao korespondirati s povijesnim obrascima.

Ne treba zaboraviti ni to da u ovom ciklusu prvi put imamo milijarde dolara koje se kroz ETF-ove ulijevaju u kripto, ali i potencijalne bilijune TradFi dolara koji će se tek uključiti u igru. A ti spot bitcoin ETF-ovi u samo su posljednja dva dana zabilježili neto plus od gotovo milijardu dolara, što dodatno potvrđuje bikovski sentiment i jačanje interesa investitora, a dobrim dijelom briše i problem ranije spomenutog, ovotjednog povećanja priljeva bitcoina na kripto burze od strane kratkoročnih vlasnika. Ako se pak pogleda šira slika, odnosno širi vremenski horizont, primjetan je kontinuirani pad količine BTC-a na burzama.

Odlično otvaranje tjedna za BTC! Pravi Uptober tek počinje!

Novi ATH bitcoina i prije izbora u SAD-u?