Ovoga tjedna očekuje se otključavanje altova u vrijednosti od 500 milijuna dolara

Unatoč izravnom poticaju u vidu najava iz Kine, cjenovna pumpa bitcoina zapravo je u nastajanju posljednjih nekoliko mjeseci potaknuta sve većom potražnjom institucionalnih ulagača.

Samo u proteklih pet tjedana američki spot BTC ETF-ovi kupili su bitcoine u vrijednosti od oko dvije milijarde dolara. Time je uvelike otklonjen bilo kakav prodajni pritisak koji dolazi od strane BTC rudara. Sukladno tomu, ukupna ponuda bitcoina na centraliziranim burzama nastavila je eksponencijalno opadati. I sve se to događa u vrijeme dok se retail ulagači, dakle maloprodajni kupci, još kolebaju, dok se njihovo puno uključivanje na tržište tek očekuje. Kada će doći okidač za taj segment kupaca, nije još sasvim jasno. Hoće li to biti novi all time high BTC-a ili ipak moment kada vodeća kriptovaluta eventualno preskoči magičnu razinu od sto tisuća dolara, ne zna se. Međutim, pravog interesa još nema.

A to potvrđuje i opseg Google pretraživanja za pojam bitcoin, koji je na ljestvici od 0 do 100 pao na samo 33 krajem prošlog tjedna, što je najniža razina u godinu dana. Usporedbe radi, hit ovog ciklusa, dakle meme tokeni, imali su skor od 77, a prije otprilike godinu dana – najviših 100. Što se nekih ključnih makro događaja koji bi mogli utjecati na cijene ovoga tjedna tiče, iz SAD-a bi to mogla biti izvješća o zaradi velikih američkih banaka, a iz Kine objava podataka o BDP-u u trećem kvartalu koja je na rasporedu u petak. U geopolitičkom kontekstu, tu su već poznate i konstantne neizvjesnosti u vidu moguće dodatne eskalacije na Bliskom istoku i naravno rat u Ukrajini.

A tržište altcoina pred dodatnim je pritiskom zbog otključavanja tokena u vrijednosti od gotovo 500 milijuna dolara. Od toga, više od 200 milijuna se odnosi na takozvani cliff unlock, što je kolokvijalni izraz za velik broj tokena puštenih odjednom, što pak potencijalno stvara pritisak na pad cijena te digitalne imovine. Arbitrum, Eigen, Worldcoin i Axie Infinity samo su neki od projekata na koje treba pripaziti ovoga tjedna, a kompletan uvid možete dobiti na stranici Token Unlocks.

Bitcoin skočio prema 65K USD

Odlično otvaranje tjedna za BTC! Pravi Uptober tek počinje!