Kraj mjeseca donosi cjenovni proboj

I dok su investitori, pogotovo oni novi u kripto prostoru, nervozni jer je bitcoin u tri dana pao za više od 4000 dolara umjesto da mu cijena divlja s obzirom na to da smo u Uptoberu, vodeća kriptovaluta posljednjeg se radnog dana tjedna oporavila i u trenutku pisanja članka mijenja vlasnike po oko 61 tisuću dolara. Pa kada će doći kraj konsolidaciji? Dio analitičara tvrdi: vrlo skoro.

Unatoč tomu što BTC još ne pokazuje zamah, velik dio kripto zajednice i dalje očekuje velik skok cijena ovoga mjeseca. Mnogi još vjeruju u  teoriju Uptobera i ističu da faza konsolidacije nakon ljetnih faza bull marketa povijesno završava oko posljednjih deset dana tekućeg mjeseca. Dakle, ako je tako, svega nas desetak dana dijeli od početka velikog proboja vodećeg kripta koji bi trebao kulminirati novim cjenovnim rekordom.

A bilo bi i vrijeme da do proboja doista dođe. Kako je to na svojem Twitteru, ili X-u, kako vam drago, podijelio prvi čovjek analitičke kompanije CryptoQuant, Ki Young Ju, bitcoin je pred mogućom najdužom konsolidacijom ikada. Ako bitcoinov bull market ponovno ne započne u sljedećih 14 dana, bit će to najduže bočno kretanje cijene BTC- a unutar godine halvinga u povijesti.

A hoće li do novog rekorda bitcoina doći do kraja mjeseca ili do kraja godine, zapravo je manje važno. Ono što je bitno jest da je opći konsenzus da rekord stiže. Uz ogradu da su povremene korekcije uvijek moguće i zapravo posve normalne. Tako su iz istraživačke i brokerske tvrtke Bernstein ponovili svoje predviđanje da bi bitcoin mogao dosegnuti novi rekord svih vremena u rasponu od 80 do 90 tisuća dolara ako Donald Trump pobijedi na američkim izborima sljedećeg mjeseca.

I dok analitičari Bernsteina vjeruju da će bitcoin dugoročno dobro proći bez obzira na ishod izbora, usred snižavanja kamatnih stopa, stalnih fiskalnih deficita u SAD-u i neviđenih razina duga, kratkoročna reakcija na izbore mogla bi biti drugačija ako pobijedi Kamala Harris. „U slučaju njezine pobjede, vjerujemo da bi BTC kratkoročno mogao testirati novu nisku razinu oko 40 tisuća dolara“, kažu iz Bernsteina. Međutim, naglasak je na kratkoročnom.

Iz Bitwisea, jednog od najvećih upravitelja imovinom koji stoji iza jednog od BTC ETF-ova, kažu da su ishod izbora u SAD-u, ekonomske prilike i odsustvo većih iznenađenja u kripto industriji tri primarna čimbenika koji utječu na šanse bitcoina da skoči iznad 80.000 dolara u ovom kvartalu. U dopisu klijentima, Bitwiseov Matt Hougan kaže kako ne isključuje probijanje sto tisuća dolara, no to je, smatra, moguće samo ako snažno pro-kripto raspoloženje preplavi tržište.

„Važno je podsjetiti da je bitcoin već imao prilično dobru godinu, s rastom od gotovo 50 posto. Naravno, Glavni su katalizator bili BTC ETF-ovi, koji su postali ETF-ovi s najboljim rezultatima u povijesti. Ne treba zaboraviti ni posljedično značajno institucionalno usvajanje i ulazak bitcoina u politički mainstream“, dodaje CIO Bitwisea. „To sugerira da će, bez obzira na to što se dogodi do kraja godine, bitcoin 2025. dostići ne samo 80.000 dolara nego mnogo više“, zaključuje Hougan. Iz multinacionalne banke Standard Chartered pak predviđaju da će BTC dosegnuti 200.000 USD-a do kraja 2025., bez obzira na ishod izbora u SAD-u.

Podaci o CPI inflaciji urušili kripto tržište

Dominacija bitcoina koči skok altova