Bitcoin je imovina s najboljim rezultatima u ovoj godini

Upravo su ETF-ovi zaslužni što unatoč sezonski slabijem trećem kvartalu bitcoin zasad ostaje imovina s najboljim rezultatima u ovoj godini, prema izvještaju New York Digital Investment Groupa.

BTC je dobio svega dva i pol posto na vrijednosti u prošlom tromjesečju, i to nakon pada u drugom kvartalu pogonjenog snažnom prodajom zbog uzimanja profita poslije dostizanja all time highea od 73.700 dolara 14.3. Unatoč dvama slabijima kvartalima koji su istopila prednost bitcoina nad konkurencijom, vodeći kripto i dalje je s 49,2 posto povrata uvjerljivo vodeća klasa imovine, rekao je voditelj istraživanja Greg Cipolaro. Dodaje kako je trgovanje bilo ograničeno većim dijelom proteklih šest mjeseci usred značajnih prepreka kao što su raspodjele bitcoina vjerovnicima Mt. Goxa i Genesisa, zajedno teških 13,5 milijardi dolara, ali i zbog velikih rasprodaja BTC-a od strane vlada Sjedinjenih Država i Njemačke.

Uz ETF-ove, vodećem rezultatu BTC-a doprinijelo je ipak i stalno povećanje korporativnog vlasništva nad vodećim kriptom, prije svega od strane softverske tvrtke MicroStrategy i kripto rudara Marathon Digitala. U tome kontekstu treba reći kako je japanski MicroStrategy, kako se voli nazivati Metaplanet s obzirom na usvajanje strategije dodavanja bitcoina u bilancu kompanije, danas kupio dodatnih 108 BTC-a za 6,7 milijuna dolara. Ovom posljednjom akvizicijom Metaplanetov ukupni posjed bitcoina narastao je na 639.503, procijenjenih na približno šest milijardi jena, to jest 40,6 milijuna dolara.

Ali vratimo se Cipolaru, koji očekuje da će četvrti kvartal biti bikovski za kripto, kako to i nalaže tradicija, a kao jedan od glavnih potencijalnih katalizatora koji će utjecati na tržišnu izvedbu vidi nadolazeće američke izbore, zakazane za 5. 11. “Iako će oboje kandidata biti poboljšanja u odnosu na Bidenovu administraciju u pogledu njihovog stava prema kriptu, Donald Trump će, ako pobijedi, donijeti veće dobitke za ovu klasu imovine zbog njegove pune podrške industriji”, smatra taj analitičar. “Također, iako bi ulagači mogli biti frustrirani trgovanjem u ograničenom rasponu u proteklih šest mjeseci, budite uvjereni da je u usporedbi s prethodnim ciklusima bitcoin upravo ondje gdje je bio u isto vrijeme u prethodna dva ciklusa”, napominje Cipolaro.

Tjedan pun makro podataka

Trump prestigao Harris na Polymarketu