Bitcoin premašio 65 tisuća dolara

Današnje članke otvaramo kraljem kriptovaluta, koji iza sebe ima doista odličan tjedan. Bitcoin je tako preskočio psihološki važnu granicu od 65 tisuća dolara prvi puta od kraja sedmog mjeseca. BTC je trenutačno udaljen svega desetak posto od svog rekorda, od ugrubo 73.700 dolara. A onda slijedi takozvana faza otkrivanja cijene, faza u kojoj s tehničkog aspekta ne postoje razine otpora.

Hoće li bitcoin na novi all time high već sljedećeg mjeseca, pitanje je koje se sve glasnije postavlja u kripto prostoru. A odgovor je: sasvim lako moguće. Zato što, kada se pogledaju povijesni podaci, ostane li cijena pri ovim razinama, vodeća će kriptovaluta imati najbolji deveti mjesec u povijesti. Tradicionalno uglavnom crveni rujan, mjesec s najgorim prosječnim prinosima gledajući kroz prijašnje godine, BTC će završiti s čak 11 posto plusa. A onda slijedi listopad koji je pak tradicionalno pozitivan, stoga je i nazivan Uptoberom.

Bitcoin je tako ovim odlučnim probojem najvjerojatnije izašao iz mučne, šestomjesečne faze konsolidacije, a najznačajniji katalizatori bili su oni monetarni, konkretno snižavanje referentnih kamatnih stopa, prvo u SAD-u, i to nakon četiri godine, a potom i u Kini, čime je tamošnja centralna banka ubrizgala u gospodarstvo 140 milijardi dolara. U oba slučaja smanjenje je iznosilo 50 baznih poena, odnosno pola posto. Čini se da dio likvidnosti koji je oslobođen u Kini odlazi u digitalnu imovinu, i to unatoč potpunoj zabrani kripta u kontinentalnom dijelu. Američko je pak monetarno relaksiranje fokus pomaknulo s tradicionalnih investicijskih proizvoda poput obveznica prema rizičnijoj imovini, što kripto svakako jest, ali je i olakšalo pristup kapitalu.

Bitno je napomenuti da analitičari očekuju dodatna snižavanja stopa Federalnih rezervi, i to za 75 baznih poena do kraja godine. Dakle, očito je da tržišta pokreće novopronađena likvidnost koja potiče aprecijaciju cijena imovine u svim segmentima. Bilo da se radi o zlatu ili indeksu S&P 500, koji su ovoga tjedna postavili svoje nove rekorde, ili samom bitcoinu, likvidnost ostaje ključni pokretač performansi imovine u današnjem gospodarstvu. Sve dok središnje banke nastavljaju pružati potporu, financijska tržišta mogu nastaviti rasti.

A poticaj rastu cijene u dobroj su mjeri dali i američki spot bitcoin ETF-ovi, koji su zabilježili šest uzastopnih dana priljeva. Samo su u četvrtak ETF-ovi bili u pozitivi ogromnih 365,7 milijuna dolara. O koliko se velikom iznosu radi možda je najjednostavnije dočarati ovako: taj iznos znači da su ETF-ovi kupili, dakle maknuli s tržišta, preko pet i pol tisuća bitcoina u jednom jedinom danu! Dnevno se nakon halvinga, da podsjetimo, izrudari svega 450 novih komada. U tome kontekstu treba reći i da je u proteklih 30 dana 100-injak tisuća BTC-a povučeno s različitih kripto burzi. A vjerojatno je svima poznato do čega dovodi takav nesrazmjer ponude i potražnje.

I iako su uvijek moguće izvjesne korekcije, trend je u svakom slučaju pozitivan. Tržište bikova se vratilo i kreće prema onom svom najstrelovitijem rastu. Sukladno tomu rastu i pozitiva i raspoloženje među ulagačima, kao što je to vidljivo i iz kripto Indeksa straha i pohlepe. Samo prošlog mjeseca taj je pokazatelj bio duboko u zoni straha, s ocjenom 30. Danas je na dvostruko višim razinama. Kakvu razliku čini tek nekoliko tjedana!

Bitcoin pred ulaskom u “paraboličnu fazu” ciklusa

Vrh ciklusa u desetom mjesecu sljedeće godine