IBIT dobio odobrenje za trgovanje bitcoin opcijama

Jedan od uzbudljivih događaja prošlog tjedna bilo je odobrenje američke Komisije za vrijednosne papire i burzu, iliti SEC-a, BlackRocku. Naime, u petak je SEC dao zeleno svjetlo za trgovanje opcijama za BlackRockov ETF – IBIT.

Postoji konsenzus da će opcije, koje još moraju dobiti zeleno svjetlo od strane Options Clearing Corporation (OCC) i Commodity Futures Trading Commission (CFTC), dodatno pomoći U privlačenju institucija na kripto tržište. Međutim, čini se da je kripto zajednica podijeljena oko toga kako bi to utjecalo na volatilnost tržišta bitcoina. Prema Bitwise Asset Managementu, brzo povećanje cijena katalizirano dinamikom tržišta opcija moglo bi postati obilježje tržišta bitcoina nakon debija IBIT opcija. S druge je strane struja koja kaže da u konačnici institucionalno usvajanje dovodi do manje volatilnosti BTC-a. Bilo kako bilo, analitičari ovaj događaj opisuju kao najmonumentalniji napredak za kripto tržište. I to zbog činjenice da ovaj proizvod označava prvi put da je financijski svijet regulirao financijsku polugu na robu s ograničenom opskrbom.

A uz sve navedeno, bitcoin bi mogao imati koristi i od novog rekorda cijene zlata. Budući da je korelacija između bitcoina i zlata bila pozitivna posljednjih godina, više dugoročnih ulagača nastavlja se kladiti na neizbježni rast BTC-a s obzirom na konstantno probijanje rekorda žutog metala. Dodatno, bitcoin se sve više smatra sredstvom za pohranu vrijednosti i zaštitom od inflacije. Dakle, baš kao i zlato.

Prema GoldPrice.org, cijena zlata dosegla je danas rekordnu visinu od 2629 dolara po unci. U posljednjih 15 dana žuti metal zabilježio je snažne dobitke od 5 %. Glavni poticaj naravno dolazi nakon smanjenja stope od 50 baznih poena od strane Federalnih rezervi. Smanjenje kamatnih stopa umanjuje privlačnost imovine povezane s prinosima koje određuje Fed, poput kratkoročnih državnih obveznica, dok zaštitu od inflacije, poput zlata, čini privlačnijom opcijom za diversifikaciju.

Nadalje, bankarski div Goldman Sachs nedavno je izvijestio da su se kupnje zlata od strane središnjih banaka utrostručile nakon posljednje dvije godine rusko-ukrajinskog rata. Budući da se ove godine očekuju dodatna smanjenja stopa Feda, analitičari Goldman Sachsa predviđaju da će cijena zlata skočiti na 2700 dolara do početka sljedeće godine. Ali zlato zapravo tek treba premašiti svoj vrhunac ako se promatra prilagođeno inflaciji koja se dogodila 1980. godine i iznosilo bi 3200 dolara.

I dok cijena žutog metal raste, njegov zagovornik, ali i oštri kritičar digitalne imovine, Peter Shiff, ponovno se oglasio na X-u. „Zlato je upravo dosegnulo još jedan rekord, ali malo ulagača to primjećuje ili ih to zanima. Uz toliku pozornost usmjerenu na bitcoin, ulagači ne samo da propuštaju dobitak od zlata nego im promiče i značaj tog rasta. Rast cijene zlata je upozorenje je da je američka monetarna politika prelabava i da stiže snažnija inflacija“, kaže Schiff.

Bitcoin do kraja godine između 100 i 170 tisuća dolara

Kamala Harris prekinula šutnju oko kripta