Bitcoin se bori da održi razine iznad 62K USD

Prošao je sedmi mjesec, došao osmi, ljeto traje, a bitcoin nikako da se probije iz faze konsolidacije.

Iako se do prije samo nekoliko dana govorilo kako se polako formira savršen scenarij za napad bitcoina na novi all time high, premještanje dvije milijarde BTC-a američke vlade na vanjske novčanike izazvalo je strah od rasprodaje na tržištu, a panika se pojačala nakon rasplamsavanja sukoba Izraela i Irana. Potonje je vidljivo i u činjenici da su investitori povećali svoje uloge u američkim državnim obveznicama, zbog čega je petogodišnji prinos dosegao najnižu razinu u šest mjeseci. Usred eskalacije napetosti trgovci očito traže zaštitu u imovini koja se smatra najsigurnijom.

Još jedna potvrda te teorije vidljiva je kroz zlato, čija je cijena porasla blizu 2450 dolara, samo 1,5 % ispod rekorda svih vremena. A u takvoj konstelaciji tržišnih okolnosti bitcoin je jučer pao čak na oko 62,5K, da bi se danas ipak oporavio na iznad 65 tisuća dolara prije nego što je opet pao ispod 63K.

Oporavku su sasvim sigurno pridonijele negativne brojke o američkom tržištu rada koje su pokazale da je stopa nezaposlenosti u SAD-u za sedmi mjesec iznosila 4,3 %, nadmašivši očekivanih 4,1 % koliko je iznosila i mjesec prije. Radi se o najvećoj stopi nezaposlenosti od desetog mjeseca 2021.

Nadalje, u nepoljoprivrednim djelatnostima otvoreno je svega 114 tisuća radnih mjesta, puno manje od očekivanih 175 tisuća i snažan je to pad u odnosu na 179 tisuća u šestom mjesecu. Iako bi se to na prvi pogled moglo činiti paradoksalnim, zapravo je prilično dobro za kripto. Naime, spomenute brojke ukazuju na sve veći broj nezaposlenih, sugerirajući potencijalne ranjivosti na tržištu rada.

Takvo zahlađenje podataka o radnim mjestima u SAD-u moglo bi utjecati na Fedov proces donošenja odluka, potencijalno pojačavajući argumente za smanjenjem kamatnih stopa kako bi se potaknula gospodarska aktivnost. Niže kamatne stope ne samo da znače dodatnu likvidnost u sustavu prvenstveno s obzirom na jeftinije posuđivanje nego i smanjuju privlačnost tradicionalnih štednih računa i ulaganja u tradicionalne instrumente poput državnih obveznica, a i potiču investitore da traže veće povrate u alternativnoj imovini poput kriptovaluta.

Osim toga, niži troškovi posuđivanja mogu potaknuti više rizičnog kapitala i institucionalnih ulaganja u kripto sektor jer su tvrtke i startupovi skloniji širenju i inovacijama. Podsjetimo, Fedov Savezni odbor za otvoreno tržište, FOMC, odlučio je u srijedu zadržati kamatne stope na 5,25 do 5,5 %. Odluka je bila očekivana i u skladu je sa stalnim naporima Federalnih rezervi da kontroliraju inflaciju uz uravnoteženje gospodarskog rasta. Međutim, predsjednik Feda, Jerome Powell, naznačio je da bi smanjenje stope u devetom mjesecu moglo biti na stolu, posebno ako inflacija ostane povoljna, a uvjeti na tržištu rada nastave slabiti. A to se upravo i događa.

I iako je Powell signalizirao oprezniji pristup, odnosno da neće biti snažnih rezanja stopa, tržišni akteri sada, nakon što su već u potpunosti uračunali smanjenje kamata od 25 baznih bodova u rujnu, povećavaju oklade na snažnije rezove. Prema CME FedWatchu, sada postoji više od 60 % šansi za smanjenjem od 50 baznih bodova ili pola posto u devetom mjesecu u odnosu na samo 20-ak posto šansi jučer.

Premještanje 2 milijarde dolara vrijednog bitcoina od strane SAD-a urušilo tržište! Slijedi li prodaja?

Willy Woo predviđa rast bitcoina na 700 tisuća dolara