U srijedu odluka o kamatama u SAD-u

Najvažniji makro događaj ovog tjedna svakako je sastanak Fedovog Odbora za otvoreno tržište iliti FOMC-a, odnosno njihova odluka o visini kamatnih stopa koja je zakazana za srijedu, baš kao i obraćanje čelnika Federalnih rezervi, Jeromea Powella, odmah nakon objavljivanja odluke.

Što se Powella tiče, njegova konferencija za novinare pomno će se pratiti kao i uvijek jer može diktirati dugoročna očekivanja investitora i samim tonom koji šef monetarnih vlasti koristi. U prijašnjim obraćanjima Powell se oprezno držao mantre koja otprilike kaže: „Snizit ćemo stope kada se uvjerimo da se inflacija spušta prema 2 %, a za to moramo vidjeti podatke koji dolaze u sljedeća dva mjeseca.“ Svako odstupanje od ovog ili nekog sličnog narativa moglo bi izazvati snažniju volatilnost, bilo prema gore, bilo prema dolje.

Što se očekivanja oko samih kamata tiče, tržište smatra, s velikom većinom od 96 posto, da će one ostati nepromijenjene, no isto tako 90-ak posto ispitanih vjeruje da će doći do smanjenja za 25 baznih bodova, odnosno 0,25 posto, nakon sastanka FOMC-a u devetom mjesecu. Inače, osim Federalnih rezervi, i središnja banka Ujedinjenog Kraljevstva objavit će svoju odluku o kamatnim stopama ovog tjedna.

Dakle, tjedno otvaranje nije razočaralo, ali sada je bitan kontinuirani zamah. Da je doista vrijeme za proboj, moglo bi se zaključiti i ako se pogledaju povijesni obrasci. Danas je, naime, sto dana od posljednjeg halvinga, a podaci iz prijašnjih ciklusa pokazujuj da se bikovski učinak usporavanja širenja ponude bitcoina  izazvanog prepolovljavanjem nagrada rudarima obično pojavljuje upravo nakon sto dana.

Naravno garancija nema, ali karte se fino slažu. Institucionalni ulagači gomilaju BTC u pripremi za daljnji rast. Vodeći kripto prijeti srebru i zlatu kao konkurent za globalne rezerve. Sasvim sigurno će se, ako SAD krene tim putem uz Hong Kong, javiti i cijeli niz drugih država koje će se odlučiti na taj potez. Priče da Kina planira ukinuti zabranu kripta sve su glasnije. Rudari su kapitulirali i njihov se prodajni pritisak sasvim smanjio. Makro okolnosti, čini se, idu nabolje… Dakle, moguće je da se priprema jedna savršena oluja u pozitivnom smislu, pa nije neobično da dio analitičara predviđa parabolični rast tijekom četvrtog kvartala.

I Hong Kong razmišlja o strateškim rezervama BTC-a

Bitcoin na putu prema novom all time highu?