Trump pogurao BTC prema 70K USD

Trump pogurao BTC prema 70K USD Još jedan odličan početak tjedna za kripto tržište, ali možemo reći da je to očekivano s obzirom na toliko spominjani i najavljivani govor Donalda Trumpa koji je održao u subotu na Bitcoin konferenciji u Nashvilleu i na njegove odjeke, naravno.

Bitcoin je u ponedjeljak skočio prema 70K, što je vodeću kriptovalutu dovelo do ugrubo svega pet posto od najviše vrijednosti svih vremena, od 73.700 dolara postignutih prije četiri i pol mjeseca. Tržišni akteri sada s uzbuđenjem gledaju prema mjesečnom zatvaranju i kraju tjedna, nadajući se signalima da je razdoblje konsolidacije završilo i da je trend sada preokrenut prema novom all time highu.

I doista nije da za to nema temelja. Prije svega, snažan optimizam u kripto prostor naravno da je unio Trumpov govor u kojem je nahvalio bitcoin i BTC zajednicu, obećao smjenu čelnika SEC-a, Garyja Genslera, već prvi dan kada i ako preuzme dužnost predsjednika, založio se za rudare i samoskrbništvo, najavio pretvaranje SAD-a u bitcoin super silu i kripto prijestolnicu svijeta, ali i, što je i najvažnije, doista potvrdio planove da BTC postane dio strateških rezervi najveće ekonomije svijeta.

Doduše, republikanski kandidat planira u rezerve inkorporirati sve bitcoine koje SAD već posjeduje, njih nešto više od 200 tisuća iliti 15-ak milijardi dolara, i one koje će država eventualno naknadno stjecati. To je bitno spomenuti jer je na konferenciji govorila i senatorica Cynthia Lummis, koja je objavila konkretne detalje svog zakonskog prijedloga o strateškim rezervama bitcoina, koji je po njoj mnogo ambiciozniji i znatno revolucionarniji. Lummisova, naime, planira od Federalnih rezervi zahtijevati da drže čak milijun komada ili ugrubo pet posto ukupne količine bitcoina kao pričuvnu stratešku imovinu, s ciljem rješavanja državnog duga SAD-a.

Bitcoin bi iz američkih rezervi bio kupljen za 70 milijardi dolara kroz razdoblje od pet godina i držan u riznici najmanje 20 godina, uz eventualnu prodaju kojom bi se, prema Lummis, otplatio državni dug bez izazivanja inflacije, dug koji je po prvi put u povijesti dosegao 35 bilijuna dolara. Senatorica je tu investiciju usporedila s povijesnom kupnjom Louisiane.

I dok plan Lummisove pokazuje nevjerojatno povjerenje u vodeću kriptovalutu, sasvim sigurno izaziva šok i nevjericu kod ekipe iz Feda i Ministarstva financija, ali i brojnih drugih ekonomskih stručnjaka. Međutim, za razliku od tog ipak nerealnog prijedloga, Trumpova ideja o prebacivanju postojećih bitcoin posjeda SAD-a u Fed, odnosno strateške rezerve, sasvim je lako izvediva i uspostavlja BTC kao potpuno mainstream financijsku imovinu, a mogla bi imati dalekosežne implikacije i na američko gospodarstvo i na globalno kripto tržište.

Optimizam u kripto zajednici uoči govora Donalda Trumpa!

I Hong Kong razmišlja o strateškim rezervama BTC-a