Kreće nova faza rasta kripto tržišta?

Od svih mogućih katalizatora najveći je bio uho Donalda Trumpa, odnosno neuspjeli pokušaj atentata na bivšeg predsjednika i sadašnjeg predsjedničkog kandidata kojeg se odnedavno percipira kao snažno pro-kripto nastrojenog.

Nakon što je u maniri par excellence šoumena osjetio trenutak i onakav se krvav othrvao tajnoj službi uz povike fight upućene publici, sumnje više ne bi trebalo biti, ako je i postojala: po svemu sudeći Trump će dobiti izbore u 11. mjesecu. A takav rasplet događaja tržište ocjenjuje pozitivnim, u nadi slabljenja regulatornog pritiska na kompanije povezane s digitalnom imovinom, ali i jasnije i poticajnije legislative za kripto industriju.

BTC, koji se od početka mjeseca bori da ponovno preskoči 60K, odradio je to za vikend poput brzog vlaka. U trenutku pisanja članka, njime se trguje iznad 63 tisuće dolara, dok je prije tjedan cijena bila čak oko osam tisuća dolara manje. Nije isključeno da bi BTC privremeno mogao imati problema s rušenjem ove razine, no naglasak je na privremeno. Oporavak, koji čini se dobiva na snazi, nije samo rezultat Trump-faktora,  što mu daje zamah koji bi mogao potrajati, dapače pretvoriti se u uzlazni trend koji će dovesti do novog all time higha bitcoina.

Prije svega, Njemačka, koja je u proteklih nekoliko tjedana izbacila 50-ak tisuća bitcoina na tržište, ostala je bez svojih zaliha i tog prodajnog pritiska više nema. Zapravo, tržište je apsorbiralo tu količinu tešku oko tri milijarde dolara bez većih poteškoća i znatnijeg pada cijene BTC-a, pri čemu se vodećom kriptovalutom trgovalo po oko 58K. A to je zapravo jedan prilično jasan pokazatelj snage bitcoina.

Optimizmu doprinosi i povratak kupaca. Vraćaju se institucije, a američki spot BTC ETF-ovi zabilježili su pet uzastopnih dana priljeva. Generalno su proizvodi za ulaganje u digitalnu imovinu prošli tjedan imali peti najveći tjedni priljev u povijesti, s ukupnim iznosom od 1,44 milijarde dolara, a kitovi su akumulirali više od 71.000 BTC-a u istom periodu. Naravno, nedavni pad bitcoina predstavljao je priliku za više dugoročnih vlasnika da akumuliraju BTC pri kapitulaciji kratkoročnih vlasnika.

Potom, održivi rast potiče i vjerovanje da su rudari kapitulirali, s obzirom na pad hash ratea na razine nakon kolapsa FTX-a. Drugim riječima, oni slabi, oni koji su postali neprofitabilni nakon halvinga, otpali su i više ne bi trebalo biti znatnije prodaje bitcoina s njihove strane, što dodatno utire put potencijalnom oporavku cijene. Nadalje, s prošlotjednim ekonomskim podacima iz Sjedinjenih Država, pogotovo Indeksom potrošačkih cijena, koji signaliziraju moguće hlađenje inflacije, pa i posljedično smanjenje kamatnih stopa kasnije ove godine, kripto industrija trebala bi znatno profitirati.

Nikako ne treba zaboraviti ni početak trgovanja spot Ethereum ETF-ovima, koje se očekuje ovog mjeseca. Dapače, neki poput Nate Geracija, predsjednika ETF Storea, izrazili su uvjerenje o lansiranju već ovog tjedna. Kako je Geraci napisao na X-u, nema konkretnih informacija da će se to doista i dogoditi, no on jednostavno ne vidi razlog za daljnje odgode.

Naravno, stabilnosti još prijete Mt. Gox i otprilike devet milijardi dolara vrijednih bitcoina koji će biti vraćeni vjerovnicima te propale BTC burze. I ako je naivno misliti da neće biti barem djelomičnog uzimanja dobiti nakon više od deset godina čekanja, sve je rašireniji stav da bi ta djelomična rasprodaja mogla već biti uračunata u cijenu. Sukladno svemu navedenom, kripto Indeks straha i pohlepe porastao je s prošlotjednih 25 bodova na 52 boda, što predstavlja ekstremni strah i najnižu razinu u 18 mjeseci, zašavši u neutralno područje.

CPI pokazao hlađenje inflacije u SAD-u! Kripto spreman za novi rast?

„Bitcoin više neće ispod 60 tisuća dolara“