Donald Trump govornik na Bitcoin konferenciji

Uz očekivano pokretanje spot Ethereum ETF-ova do kraja mjeseca, još jedan katalizator novog rasta tržišta mogla bi biti i Bitcoin konferencija koja se održava od 25. do 27. ovog mjeseca u Nashvilleu u Tennesseeju. Ne zato što se radi o jednom od najvećih svjetskih kripto okupljanja nego zbog najave da će 30-minutni govor održati bivši predsjednik SAD-a i sadašnji predsjednički kandidat, Donald Trump.

U objašnjenju su organizatori konferencije rekli da je Trump najavio svoju potporu američkoj Bitcoin industriji u petom mjesecu 2024., zalažući se za financijsku slobodu i rast američke Bitcoin industrije na globalnoj sceni. Dakle, Trump bi se trebao obratiti prisutnima, vjerojatno otkrivajući planove vezane uz kripto politike i regulatorni okvir ako ponovno postane prvi čovjek Sjedinjenih Država.

Važno je napomenuti da je Trump napravio potpuni zaokret što se kripta tiče. U prijašnjoj objavi na Twitteru napisao je da nije obožavatelj bitcoina i drugih kriptovaluta, dodajući da je njihova vrijednost vrlo promjenjiva i bazirana na čistom zraku. Čak je povezao digitalnu imovinu s nezakonitim radnjama, uključujući trgovinu drogom i druge nezakonite aktivnosti.

Međutim, Trumpova kampanja od nedavno je počela promovirati njegov pozitivan stav o kriptovalutama, počevši s prihvaćanjem donacija u digitalnoj imovini. Nakon što je izjavio da podržava kripto, suosnivač Krakena, Jesse Powell, donirao je milijun dolara, uglavnom u Ethereumu (ETH), njegovoj kampanji, a prije toga su isto napravili blizanci Winklevoss koji stoje iza kripto burze Gemini.

I dok se u kripto zajednici lome koplja radi li se ovdje o izbornoj strategiji ili iskrenom interesu, to je zapravo u ovom trenutku posve svejedno. Što god nakraju bilo, to industriji daje legitimizaciju i vidljivost, a samim time i reklamu. A čini se kako kripto, pogotovo bitcoin, postaje sve važnija tema u američkom političkom životu. U ponedjeljak je tako Republikanska stranka obećala zaštititi bitcoin i prekinuti ono što je nazvala neameričkim kripto napadom administracije sadašnjeg predsjednika Joea Bidena.

„Branit ćemo pravo na rudarenje bitcoina i osigurati da svaki Amerikanac ima pravo na vlastito skrbništvo nad svojom digitalnom imovinom, kao i transakcije bez nadzora i kontrole vlade“, navode republikanci. I iz Trumpove kampanje naravno stiže sličan narativ, koji kaže da su kripto inovatori, ali i drugi u tehnološkom sektoru, napadnuti od strane Bidena i demokrata.

„Dok Biden guši inovacije s više regulative i poreza, predsjednik Trump spreman je potaknuti američko vodstvo u toj i drugim tehnologijama u nastajanju“, poručuju iz njegovog stožera. Dakle, digitalna imovina, nakon godina i godina ignoriranja od strane političkog establišmenta, sazrjela je u sasvim legitimnu, a čini se za SAD i nacionalno bitnu industriju. A to je dobro za kompletnu kripto zajednicu.

Rastu šanse za smanjenjem kamatnih stopa u SAD-u

CPI pokazao hlađenje inflacije u SAD-u! Kripto spreman za novi rast?