Peter Schiff o BTC-u i ETH-u

Dok cijena BTC-a svakim danom lagano pada, negativa na tržištu proporcionalno raste. Indeks kripto straha i pohlepe povlači se sve dublje u područje straha, a s današnjim rezultatom od 29 bodova dobili smo najniže očitanje u proteklih 12 mjeseci.

Dodatno, prema podacima koje pruža platforma za kripto analitiku Santiment, društveni mediji pokazuju povijesne razine straha, neizvjesnosti i sumnje, odnosno FUD-a. I bitcoin rudari u velikim su problemima. Prema podacima F2Poola, samo je pet rudarskih postrojenja profitabilno s obzirom na to da je BTC pao na granicu od 54.000 dolara. Ali s pozitivne strane, takav scenarij često znači da je lokalno dno blizu. Inače, prije nego što su se pojavili Nijemci i Mt. Gox, upravo su rudari bili glavni izvor prodajnog pritiska, s preko milijardu dolara prodanih bitcoina tijekom prva dva tjedna šestog mjeseca, dok su se cijene kretale između razina od 65.000 i 70.000 dolara.

A licitacije o smjeru i budućim cijenama BTC-a ne prestaju. Dobar dio analitičara sada vjeruje da je povratak na razine od 50 tisuća dolara, pa i niže, sasvim izvjestan u nadolazećim tjednima zbog Mt. Goxa, Nijemaca, pada ispod 200-dnevnog pomičnog prosjeka (SMA-a), dobrog tehničkog pokazatelja dugoročnih trendova, odljeva iz ETF-ova, koji bi se po nekima mogli snažno povećati, i općenito sumornog, medvjeđeg sentimenta na tržištu.

A takav bi sentiment mogao potrajati i sljedećih nekoliko mjeseci, prema analitičarima QCP Capitala. Naravno, ovakva tržišna izvedba ide na ruku skepticima, pa ponovno jačaju rasprave o dugoročnoj održivosti digitalnih valuta kao investicijske imovine. Upravo je Peter Schiff, poznati kritičar kriptovaluta, jedan od onih koji tvrde da bi ETF-ovi mogli potpuno preokrenuti dosadašnji ipak prevladavajući trend priljeva i započeti potencijalnu rasprodaju velikih razmjera koja bi mogla dodatno destabilizirati tržište. Schiff procjenjuje da je s cijenom od oko 54 tisuće dolara više od 70 % Bitcoin ETF investitora trenutačno na gubitku, pa bi, ako cijena padne ispod 38K, svi bili u negativnom području. To bi moglo izazvati potpunu likvidaciju neiskusnih investitora, koji prodaju svoje ETF posjede u pokušaju minimiziranja gubitaka. Nije Schiff štedio ni drugu najveću kriptovalutu. Kaže da ether probija ključne razine podrške i predviđa mu pad na 1500 dolara.

Daljnji pad tržišta

Oporavak krajem ljeta?