Što koči ether?

Sukladno padu cijelog tržišta, u minusu je i ether. Druga najveća kriptovaluta zaronila je preko četiri posto u trenutku pisanja teksta i mijenja vlasnike po otprilike 3500 dolara.

Podaci CryptoQuanta ukazuju na to da bi se krvarenje moglo nastaviti s obzirom na to da se ether suočava sa znatnim pritiskom sudionika na tržištu terminskih ugovora. Neki analitičari smatraju da je nedostatak bikovskog zamaha za ether uzrokovan manjkom jasnoće o tome koliko bi dugo moglo trajati odobrenje američkog regulatora, konkretno SEC-a, za takozvane S1 prijave za spot Ethereum ETF-ove.

Naime, izdavatelji ETF-ova još čekaju da SEC da komentare na njihove S1 prijave, iako su predali prve nacrte 31. 5. Izdavatelji su očekivali da će SEC dati komentare do 7. lipnja, no zasad ni slova od strane regulatora. Treba podsjetiti da je predsjednik SEC-a, Gary Gensler, rekao da će odobrenja S1 obrazaca potrajati neko vrijeme. Što to točno znači, zna valjda samo Gensler. Prema nekim izvorima očekuje se da S1 obrasci prođu još najmanje dva kruga nacrta dok ne budu spremni. Pojašnjenja radi, S1 obrasci drugi su korak u pokretanju spot Ethereum ETF-ova za trgovanje. Prvi korak bilo je odobrenje obrazaca 19b4, koje se dogodilo 23. 5.

A jednom kada spot Ethereum ETF-ovi konačno postanu aktivni, ključno pitanje bit će mogu li barem dijelom ponoviti uspjeh spot Bitcoin ETF-ova. Neke procjene govore da bi trebali donijeti 10-20 % novčanih tokova koji su ušli u Bitcoin ETF-ove. S druge strane, dio se analitičara boji da trenutačni tržišni uvjeti ne pogoduju potražnji Ethereum ETF-ova. Prema njima, trenutačni nedostatak entuzijazma prema kriptu proizlazi iz regulatorne nesigurnosti, ali postoji i određena zabrinutost s makroekonomske strane.

Naime, čak ako se i pretpostavi da neće biti nekog black swan događaja na regulatornom kripto frontu, ulagačima je problematično držati imovinu koja se smatra rizičnijom tijekom potencijalne gospodarske recesije, koja se sve učestalije spominje u kontekstu SAD-a. Dodatno, podsjetimo, rejting agencija Moody’s objavila je prošlog tjedna da je najmanje šest američkih regionalnih banaka u opasnosti od smanjenja rejtinga zbog znatnih koncentracija u komercijalnim nekretninama, koje trpe zbog viših kamata.

Ulagači na oprezu uoči odluke o kamatama u SAD-u

Snažan pad tržišta uoči odluke o kamatama u SAD-u!