Ulagači na oprezu uoči odluke o kamatama u SAD-u

Tržište je danas u padu, i to prilično velikom, nakon perioda koji je karakterizirao bikovski sentiment.

Međutim, iako je bitcoin u jednom trenutku bio u dnevnom minusu od četiri posto s cijenom ispod 67 tisuća dolara, nije riječ o nikakvom dramatičnom zaronu u crveno, već o zastoju vjerojatno izazvanim oprezom uoči sutrašnje objave podataka o inflaciji. Konkretno, čekaju se Indeks potrošačkih cijena, CPI, i podaci Federalnih rezervi o visini kamatnih stopa. Dakle, neizvjesnost drži ulagače na distanci. Očekuje se da će kamate ostati na trenutačnim razinama između 5,25 i 5,5 posto, pa bi svaka druga odluka bila veliko iznenađenje.

Ali ono što će se sutra pratiti s velikom pozornosti jest govor čelnika FED-a, Jeromea Powella, nakon odluke o kamatama, a tijekom kojeg bi mogao dati naznake budućih poteza američke monetarne vlasti. Nije lako Powellu s obzirom na to da inflacija ne posustaje, pa kamate mora držati visoko, a s druge su strane sve glasniji povici da olabavljuje politiku. A kritike više ne dolaze samo od strane opozicijskih republikanaca.

Tako je skupina demokratskih senatora, predvođena Elizabeth Warren, napisala Powellu pismo u kojem ga pozivaju na snižavanje stopa jer, kako tvrde, visoke kamatne stope pogoršavaju ekonomski teret za zaposlene Amerikance. Senatori dodaju i to da bi Fed trebao slijediti globalne trendove koji se očituju u smanjenju kamatnih stopa Europske središnje banke i Kanadske centralne banke.

Europska središnja banka nedavno je smanjila svoje stope s 4 % na 3,75 %, dodatno povećavajući jaz u stopama između Europe i SAD-a. Warren, zajedno s drugim senatorima, smatra da je trenutačna politika FED-a kontraproduktivna. Naime, od trećeg mjeseca 2022. Federalne rezerve podigle su kamatne stope nevjerojatnih jedanaest puta, pa se država nosi s najvišim razinama kamata FED-a u više od 20 godina. Ali izbori su blizu, likvidnosti uvijek fali, pa treba vjerovati da će Powell morati popustiti u jednom trenutku, a i bit će teško ostati tvrdog stava dok ostatak svijeta nastavlja snižavati stope.

A oprez na tržištu uoči odluke Federalnih rezervi vidljiv je i na rezultatima američkih spot BTC ETF-ova. Oni su tako u ponedjeljak prekinuli 19 dana uzastopnih priljeva i zabilježili minus od 65 milijuna dolara. A kad ETF-ovi krvare, cijena bitcoina u pravilu pada. Međutim, unatoč povremenim odljevima, sasvim je sigurno da će se potražnja ne samo nastaviti nego i ubrzati ojačana ulaskom novih igrača u kripto prostor.

Sve više institucija sada shvaća da bi bilo stupidno propustiti ovu bull fazu ciklusa, u kojoj će BTC sasvim sigurno rasti po stopama nezamislivim za bilo koju drugu tradicionalnu imovinu. Zašto je tako? Zato što, ako potpuno apstrahiramo kvalitete bitcoina važne kripto zanesenjacima i BTC maksijima i zadržimo se na čisto ekonomskim postavkama, vodeća kriptovaluta ima jednu izuzetno vrijednu karakteristiku, a to je oskudnost.

Bitcoina nikada neće biti više od 21 milijun. A dobar dio toga već je i izgubljen na zaboravljenim novčanicima. Zanimljiv je i podatak da su Namerički ETF-ovi između 3. i 7. ovog mjeseca kupili 25.729 bitcoina vrijednih 1,83 milijarde dolara. U istom vremenskom razdoblju izrudareno je tek 3150 komada, dakle osam puta manje. Drugim riječima, spot Bitcoin ETF-ovi samo iz Sjedinjenih Država akumulirali su u tih nekoliko dana više od dva mjeseca tržišne ponude rudara. Što će to značiti za cijenu, sasvim je jasno, pogotovo kad se još više kapitala počne slijevati u kripto prostor. A to je neminovnost sada kada se, uvjetno rečeno, testna faza bitcoin ETF-ova pokazala i više nego uspješnom.

Dodatni razlog za optimizam, unatoč trenutačnom padu tržišta, kakvih će sasvim sigurno povremeno biti još, što je sasvim normalno i uobičajeno, jest i podatak da je ponuda bitcoina na centraliziranim burzama dosegla najniže razine u više godina, što ukazuje na povećanu potražnju, ali i nesklonost prodaji. Prema on-chain analizi Glassnodea, približno 22.650 BTC-a u vrijednosti od preko 1,57 milijardi dolara povučeno je s centraliziranih burzi samo prošlog tjedna.

„Cijena bitcoina (BTC) do 12. lipnja dosegnut će najvišu razinu svih vremena“

Što koči ether?