Prognoze cijena ethera

Nadajmo se da će sasvim izvjesno odobrenje spot Ethereum ETF-a znatno olakšati izloženost drugoj najvećoj kriptovaluti, bez potrebe da ju se doista i drži u vlastitom skrbništvu.

Treba istaknuti i to da je Ethereum s Merge nadogradnjom postao blockchain s Proof-of-Stake konsenzusom, dakle coini mu se mogu stejkati. On-chain podaci pokazuju da je 27 posto ukupne količine već zaključano, što dodatno smanjuje dostupnu ponudu, a s porastom interesa ETF-ova i s obzirom na mehanizam spaljivanja dijela naknada, u jednom bi trenutku moglo doći do prave krize ponude.

Pa što će onda eventualno odobrenje značiti za cijene? Prođimo malo neka predviđanja. QCP Capital, tvrtka za kripto trgovanje sa sjedištem u Singapuru, tako očekuje skok ethera na 4000 dolara kratkoročno, a dugoročniji uspon na 5000 trebao bi uslijediti kasnije ove godine. Podaci decentraliziranog tržišta opcija Lyre pokazuju pak procjene da ether ima oko 20 posto šanse da dođe do razine od 5K već do kraja sljedećeg mjeseca. Podsjetimo, trenutačni all time high vrti se oko 4800 USD-a.

Prema analitičarima Nexa pak, Ethereum ETF-ovi u SAD-u i slični proizvodi u Aziji mogli bi biti pokretač koji će imovini pomoći da dosegne 10.000 dolara do kraja 2024., imitirajući performanse bitcoina nakon odobrenja njegovih ETF-ova. Geoff Kendrick, voditelj istraživanja digitalne imovine u bankarskom divu Standard Charteredu, procjenjuje da bi spot ETF-ovi mogli potaknuti priljev između 2,39 i 9,15 milijuna ethera (ETH) unutar prve godine. To je otprilike između 15 i 45 milijardi dolara.

Kendrick je istaknuo da bi odobrenje Ether ETF-ova trebalo pomoći da se održi korak s bitcoinom. Štoviše, uzimajući u obzir omjer cijene od 5,4 % bitcoina za ether tijekom 2024. i projekciju Standard Chartereda da će bitcoin dosegnuti 150.000 USD-a do kraja godine, ether bi se trebao popeti na oko 8000 USD-a unutar istog vremenskog okvira. Nadalje, Kendrick je ponovio prognozu te banke iz trećeg mjeseca, koja kaže da bi bitcoin mogao doseći 200.000 dolara do kraja 2025. Ako bi to bilo točno, onda bi ether također mogao skočiti na 14.000 dolara. S time da bi, ako ether ojača prema bitcoinu, ti dobitci mogli biti i veći. Ali treba biti realan i reći da postoji i ona opcija da ETF-ovi budu odbijeni. To bi donijelo šok cijelom sada nahajpanom tržištu, vjerojatno kompletno crvenilo i povratak ethera možda i ispod 3000 dolara.

Dana 23.5. slijedi odobrenje spot Ethereum ETF-a?

Politika utjecala na zaokret SEC-a?