Gotovo tisuću američkih velikih kompanija uložilo u BTC

A kao što smo jučer spominjali, velike američke kompanije već naveliko ulažu u bitcoin kroz još nove regulirane proizvode, poznatije kao spot BTC ETF-ovi, pokazale su takozvane 13F prijave.

Radi se o kvartalnoj obvezi velikih igrača, one s imovinom većom od sto milijuna dolara, koja ih obvezuje prijaviti svoje posjede. Te su prijave, koje pristižu već mjesec i pol, dale jasnu sliku koje su kompanije i u kojoj mjeri kupile dionice spot Bitcoin ETF-ova. Tako je otkriveno da je u nešto više od mjesec i pol koliko su ETF-ovi postojali na kraju prvog kvartala, 937 tvrtki uložilo u bitcoin. O kako se značajnom broju radi, radi usporedbe i ilustracije recimo kako je u zlatnim ETF-ovima u istom periodu bilo izloženo 95 profesionalnih tvrtki.

BlackRockov ETF IBIT završio je s 414 prijavljenih vlasnika u svojoj prvoj 13F sezoni, što je impresivan rezultat, kaže Bloombergov analitičar Eric Balchunas, dodajući da je imati takvih 20 velikih kompanija kao investitore u ovako ranoj fazi vrlo rijetko. Ono što je zanimljivo jest da, unatoč snažnom interesu tih kompanija, podaci K33 Researcha otkrivaju da je taj udio tek 18 % vlasništva u ukupnoj strukturi imovine ETF-ova. Dakle, čini se da većina udjela odlazi na maloprodaju, koja u SAD-u ulaže kroz svoje brokere i financijske savjetnike. A to je zapravo pozitivna činjenica koja znači da se, uvjetno rečeno, institucije tek trebaju početi znatnije uključivati, znatnije ulagati.

Kako taj proces izgleda, objasnio je Bitwiseov prvi čovjek za investicije, Matt Hougan. On je iznio tipičnu putanju ulaganja u četiri koraka koja se promatra među institucijama. Počinje se razdobljem dubinske analize proizvoda, odnosno procjene ulaganja u trajanju od šest do 12 mjeseci. Drugi korak uključuje profesionalce koji vrše malu alokaciju prije nego što svoje investitore izlože tržištu. Nakraju, to dovodi do znatnijih ulaganja, obično u rasponu od 1-5 % portfelja, otprilike šest mjeseci nakon početne alokacije. Dakle, prema tome, početak onih pravih efekata institucionalnog ulaganja mogao bi se početi osjećati tek kroz godinu do godinu i pol. A to pak onda doista smrdi ili miriše na superciklus s mogućim snažnim pozitivnim reperkusijama na cijenu BTC-a. Podsjetimo, prošlog je mjeseca izvješće kripto burze Bybit sugeriralo da će ponuda bitcoina na burzama nestati za devet mjeseci s obzirom na prepolovljavanje nagrada rudarima i snažne priljeve u BTC ETF-ove.

Uspješan tjedan za bitcoin

„Bitcoin već sljedeći tjedan ide na novi ATH“