Bitcoin se konsolidira – tržište predvode memeovi!

Bitcoin je u laganoj konsolidaciji nakon tjedana, pa i mjeseci neprestanog rasta bez ijednog pravog povlačenja.

Vidjet ćemo kako će izgledati sutrašnje zatvaranje radnog tjedna, ali pozitiva oko vodeće kriptovalute i kripta općenito sve je jača. Bitcoin je u trenutku pisanja u dnevnom minusu od 1,6 posto i mijenja vlasnike po 71.894 dolara.

Ethereum pak nije imao koristi od jučerašnje Dencun nadogradnje, koja je znatno smanjila transakcijske troškove na njegovim layer2 rješenjima poput Polygona, Arbitruma, Optimisma, Basea i Starkneta. Čisto da to stavimo u perspektivu, Starknet mreža objavila je da je naknada za plin, odnosno gas fee, pala na oko 0,01-0,04 USD. Prije Dencuna iznosila je oko dva dolara, što predstavlja smanjenje od oko 99 posto. Na Baseu je transakcija koštala 31 cent, a sada je praktički na nuli. Sasvim konkretno, iznosi 0,0005 USD.

Međutim, Ethereum, baš kao i njegovi layeri2, tek trebaju kapitalizirati Dencun, pa je tako ether danas u minusu 2,6 posto, na 3893 dolara. Ali sasvim je sigurno da je rast nakon Dencuna neminovan i samo je pitanje dana kada će Ethereum i njegov širi ekosustav uloviti svoj momentum.

Pritom trenutačno neki drugi blockchainovi i dalje privlače više pažnje, pa je tako BNB rastao dva posto, dok je kod najvećih Solana opet u najvećem plusu, iako se činilo kako je nakon snažnog rasta došlo vrijeme konsolidacije. Ali Solana je brza, Solana je jeftina i Solana prije svega ima hit meme tokene, koji su danas opet hit dana. Tu prije svega mislimo na Dogwifhat koji je preskočio Floki po tržišnoj kapitalizaciji i postao 4. najveći meme po tržišnoj kapitalizaciji.

Solana je tako danas rasla više od osam posto, a u jednom trenutku cijena SOL-a premašila je 170 dolara. Od ostatka top 10, ADA bilježi plus od 2,2 posto, na 76 centi, a Dogecoin šest posto, s cijenom od gotovo 18 centi. Rast je najvjerojatnije potaknut izjavom Elona Muska da bi u jednom trenutku DOGE trebao postati sredstvo plaćanja kojim će se moći kupiti automobili Tesla.

Kada će vrh ciklusa?

Novi ATH WIF-a!