Korekcija i prognoze cijena BTC-a

Doista se svi pitaju kada će i hoće li uslijediti ta korekcija. Neki smatraju da je neminovna i to vrlo skoro, sudeći prema obrascima povijesnih grafikona, unatoč tomu što je bitcoin danas dosegao novu najvišu vrijednost svih vremena od oko 73.600 USD.

Sve su veći znakovi pregrijavanja, a cijena bitcoina mogla bi doživjeti znatan pad prije halvinga u 4. mjesecu. To bi bilo u skladu s korekcijom od 20 % prije događaja prepolovljenja 2020. i 38 % povlačenja prije halvinga 2016., kaže pseudonimni analitičar Rekt Capital.

Ovaj analitičar predviđa mogućnost korekcije koja može trajati do 77 dana, iako bi pad mogao biti manji, plići nego u prethodnim ciklusima. S tim se slažu i iz Matrixporta. Iz te tvrtke smatraju da ovaj bull ima još puno snage u sebi, ali i da visoke cijene signaliziraju da se bitcoin treba konsolidirati prije ponovnog rasta.

Ali ovaj ciklus ipak jedna je drukčija zvijer. Radi se o ciklusu u kojem dominira institucionalni kapital i u kojem su divovi s Wall Streeta potpuno legitimizirali bitcoin, gurnuvši ga u mainstream. Naposlijetku, radi se o ciklusu u kojem BTC obara all time high jedan za drugim prije halvinga, što je do sada bez presedana. Pritom bitcoin tek treba doći do svoje post-halving putanje rasta iz prethodnih ciklusa.

Prema povijesnim podacima koje su podijelili iz Ecoinometricsa, kada bi BTC slijedio putanju rasta sličnu onoj u prošla dva ciklusa, mogli bismo očekivati da će jedan BTC vrijediti između 100.000 do 300.000 dolara na vrhuncu ciklusa. Stoga bi moglo biti još puno prostora za rast.

Tvrtka za upravljanje imovinom Bernstein očekuje pak da će bitcoin dosegnuti oko 150.000 USD nakon halvinga, do sredine 2025. godine. Glavni katalizator – pa naravno ETF-ovi! Iz Bernsteina tako podsjećaju da su već procijenili da bi priljev u fondove bio deset milijardi dolara za 2024. i još 60 milijardi dolara za 2025. Ali ETF-ovi su već premašili prijašnju Bernsteinovu prognozu za 2024. godinu, a još nije ni četvrti mjesec. Po ovoj stopi nadmašili bi i procjene priljeva za 2025. u roku narednih 166 dana trgovanja.

Koliko će sve ovo trajati, samo se može nagađati. I dok postoje teorije da bi ovo mogao biti jedan kraći ciklus koji možda ne bi ni zašao u 2025., pa teorije o ciklusu s dva vrha, sličnom onome iz 2021., sljedeća vijest sugerira i da bismo mogli biti pred svojevrsnim superciklusom.

Novi all time high BTC-a iznad 73K!

ETF-ovi i kriza likvidnosti