Do Kwona izručit će Južnoj Koreji!

Nakon neuspjelog pokušaja izručenja Sjedinjenim Državama, Viši sud Crne Gore presudio je da Do Kwon treba biti izručen Južnoj Koreji.

Novo ažuriranje Do Kwonovog izručenja

Progonjeni suosnivač Terraform Labsa, Do Kwon, trebao bi biti izručen Južnoj Koreji nakon neuspjelog pokušaja izručenja Sjedinjenim Državama. Prema nedavnom izvješću, južnokorejsko izručenje Do Kwona naredio je Viši sud u Podgorici. Prema presudi, sudac poništava prethodni zahtjev drugog suda u Crnoj Gori da Kwon bude izručen SAD-u.

Kwonovo saslušanje prvotno je bilo zakazano za 29. siječnja, ali je poslije odgođeno za ovaj mjesec zbog neizvjesnosti oko njegove prisutnosti. Vjerovalo se da će odgoda omogućiti vlastima izručenje palog „kripto kralja“ iz Crne Gore. SEC je predložio 15. travnja kao novi datum suđenja kako bi se riješili sukobi oko rasporeda, ali Kwonov odvjetnik nije želio odgodu kasnije od 18. ožujka.

Izručenja su i dalje velika prepreka koju su rukovoditelji Terraform Labsa nedavno morali prevladati. Osim Do Kwona, Han Chang-joon, bivši financijski službenik posrnule kompanije, izručen je Južnoj Koreji nakon što je odslužio zatvorsku kaznu u Crnoj Gori.

Kwon se preko svog odvjetnika žalio da se odbije izručenje u SAD, a zahtjev je prije mjesec dana usvojio Apelacioni sud Crne Gore, poništivši odluku Višeg suda. Njegov odvjetnik tvrdio je da je  odluka nerazumljivo sročena, s čime se žalbeni sud složio. Dosad je bilo nekoliko preokreta oko njegova izručenja, bilo Sjedinjenim Državama bilo Južnoj Koreji.

Nakon najnovije presude u Crnoj Gori, Nacionalna policija Južne Koreje uputila je u četvrtak zahtjev Interpolu za pomoć u dovođenju Do Kwona iz Crne Gore.

Je li Kwonov slučaj u SAD-u završen?

Zamršenosti u pravnim preprekama teško je prevladati, čak i regulatornim tijelima poput Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Država (DOJ). Iako je pokušaj izručenja da se Do Kwon preseli u SAD u zastoju, nema dokaza da će se progonjeni kripto pionir lako osloboditi.

DoJ ima povijest procesuiranja prijestupnika čak i tijekom dugih razdoblja, pa Do Kwon možda nije iznimka. Među slučajevima visokog profila pred regulatorom jest i onaj koji se odnosi na osnivača Binancea i bivšeg izvršnog direktora, Changpenga ‘CZ’ Zhaoa, čije bi saslušanje o kazni trebalo uslijediti svakog trenutka.

Dogwifhat predvodi tržište! WIF uskoro ispred BONK-a kao vodeći Solana meme token?

Je li Elon Musk dokupio bitcoin?