Kraken traži odbacivanje tužbe SEC-a

Kraken nastoji odbaciti tužbu koju je prošle godine podigao SEC, a u kojoj se navodi da je ta kripto burza radila kao neregistrirani broker i da je miješala vlastita sredstva i sredstva klijenata.

Kripto burza Kraken podnijela je zahtjev za odbacivanjem tužbe koju je pokrenula američka Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC), nazivajući je opasnim presedanom koji znači prekoračenje ovlasti Komisije. 

Podsjetimo, SEC je tužio Kraken u studenom navodeći da je tvrtka prekršila zakone o vrijednosnim papirima, djelujući kao neregistrirani broker, diler, burza i klirinška agencija. SEC je također optužio Kraken za miješanje i do 33 milijarde dolara vlastitih i sredstava klijenata.

Naime, iz SEC-a kažu da je Kraken plaćao operativne troškove izravno s bankovnih računa na kojima se nalazila gotovina klijenata.

Odvjetnici burze zatražili su od suda da odbaci tužbu, tvrdeći da SEC nije uvjerljivo naveo da se bilo koja digitalna imovina kojom se trguje na Krakenu može klasificirati kao vrijednosni papir ili ugovor o ulaganju.

Kraken već platio kaznu od 30 milijuna USD

SEC-ova teorija, kako je istaknuo Kraken, sugerira da bi se ugovor o ulaganju mogao smatrati valjanim čak i bez tradicionalnih elemenata ugovora. Takvi elementi obično uključuju službeni ugovor, obveze nakon prodaje i stalnu interakciju između izdavatelja i kupca.

Iz Krakena kažu da bi takvo tumačenje potencijalno moglo dovesti do scenarija u kojem bi se širok raspon obične imovine ili robe, poput sportskih memorabilija, kartica za razmjenu, luksuznih satova ili čak dijamanata, mogao klasificirati kao vrijednosni papiri.

Izvršni direktor Krakena, Dave Ripley, tvrdi da su postupci SEC-a bili politički motivirani jer je regulator najavio tužbu dan nakon što su iz Krakena svjedočili u Kongresu o SEC-ovom prekoračenju ovlasti u kripto sektoru i tzv. spornoj regulaciji putem provedbe.

Ripley je također spomenuo da je tužba SEC-a bila tempirana kako bi se zastrašili oni koji bi doveli u pitanje nadležnost SEC-a, ističući da u tužbi nije navedeno da se bilo kakvim vrijednosnim papirima trgovalo u Krakenu, nezakonito ili na neki drugi način.

Inače, ranije ovog mjeseca, Kraken je SEC-u platio kaznu od 30 milijuna dolara i pristao ukinuti svoj staking kao uslugu za klijente sa sjedištem u SAD-u.

Ether ide na novi ATH, BTC na 150k do kraja godine?!

Trump promijenio mišljenje o BTC-u