Worldcoin skočio 200 posto u tjedan dana

Projekt Worldcoin izrastao je u vodeću mrežu digitalnog identiteta temeljenu na blockchainu, koju među ostalim ulagačima podupire izvršni direktor OpenAI-a, Sam Altman.

Cijena Worldcoina (WLD) skočila je za nevjerojatnih 200-injak posto u tjedan dana, s time da se većina rasta dogodila jučer i danas. WLD se tako ranije danas zaustavio na novom cjenovnom rekordu od 7,95 dolara.

Iako ne postoji službeno partnerstvo između Worldcoina i OpenAI-a, spekulacije o njihovoj neizbježnoj integraciji su eskalirale. Posljedično, svaka najava OpenAI-a s velikim utjecajem uzrokovala je povećanu volatilnost u akciji cijena WLD-a.

A krajem prošlog tjedna izašle su informacije da je OpenAI započeo ranu fazu testiranja Sore, modela umjetne inteligencije (AI) koji može stvoriti realističan video iz teksta. To sugerira da, iako direktne povezanosti nema, ulagači u obzir uzimaju i druge projekte Sama Altmana.

Ali nije to jedini razlog za paraboličan rast WLD-a. Projekt se razvija i snažno usvaja. Tako je zajednica nedavno objavila na X-u da je njen kripto novčanik nazvan World App zabilježio više od milijun dnevnih korisnika.

Usporedbe radi, ne tako davno, još u studenom 2023., ta je brojka iznosila sto tisuća. Pokrenut u srpnju iste godine od strane Altmana i Alexa Blanija, Worldcoin je kontroverzni projekt koji želi svima skenirati oči u zamjenu za digitalni identitet i WLD tokene. 

3AC i Alameda drže ogromne količine WLD-a

Svaka osoba prima količinu tokena ovisno o tome koliko se rano uključila u pokretanje projekta i distribucija se raspoređuje na dvije godine, s 10 % dostupnih odmah u aplikaciji za novčanik koji je generirao Orb, uređaj kojim se ujedno skeniraju šarenice.

Worldcoin je kripto projekt koji ima za cilj stvoriti globalni ID sustav za dokazivanje osobnosti u cilju borbe protiv botova. Također, jedan od ciljeva Worldcoina jest i pokušati uvesti univerzalni temeljni dohodak širom svijeta.

Kritičari Worldcoina tvrde da tvrtka može lako iskoristiti podatke koje prikuplja u svoju korist. Štoviše, projekt Worldcoin nije u potpunosti decentraliziran, s većinom WLD tokena u vlasništvu jednog entiteta.

Worldcoinove aktivnosti skeniranja oka pokazale su se spornim, a vlade nekih država, uključujući Njemačku, Francusku, Argentinu i Keniju, pokrenule su istrage o projektu. U prosincu je tvrtka prekinula svoj program skeniranja u Indiji, Brazilu i Francuskoj.

Opasnosti za cijenu tokena postoje i u vidu činjenice da ogromne količine drže bankrotirane kompanije Three Arrows Capital i Alameda, koje bi mogle likvidirati posjede kako bi namirile vjerovnike.

Alameda drži nevjerojatnih 19 % ukupne cirkulirajuće ponude Worldcoina. Dodatno, treba upozoriti i da bi ovaj tjedan trebalo početi otključavanje nove količine tokena vrijednih 165 milijuna dolara, što će sasvim sigurno značiti snažan pritisak na cijenu.

Katalizatori za novi BTC ATH u sljedećih 6 mjeseci

5 katalizatora za novi vrh BTC-a unutar sljedećih 6 mjeseci