Ethereumova Dencun nadogradnja lansirana na Sepolia testnetu

Dugo očekivana nadogradnja Ethereum blockchaina, nazvana Dencun, postala je aktivna na testnetu Sepolia u utorak. Razvoj slijedi nakon aktivacije na Goerli testnetu ranije ovog mjeseca.

Dencun uvodi “proto-danksharding” u vodeći proof-of-stake blockchain. Proto-danksharding osmišljen je za smanjenje transakcijskih troškova za layer 2 blockchainove, čineći dostupnost podataka jeftinijom, a također rješava probleme skalabilnosti. 

Dencun će nakon potpune implementacije omogućiti Ethereum mreži da jeftinije obrađuje više od 100.000 transakcija u sekundi. Ova nadogradnja postavlja temelje za potpuni “danksharding”, koji u teoriji još više smanjuje troškove i poboljšava performanse.

“Danksharding je način na koji Ethereum postaje istinski skalabilni blockchain, ali potrebno je još nekoliko nadogradnji protokola da bi se to postiglo”, napisali su razvojni programeri Ethereuma na službenoj web stranici. “Proto-Danksharding međukorak je na tom putu.”

Nadogradnja Dencuna također uvodi “blobove” koji su namijenjeni smanjenju troškova na glavnoj mreži Ethereum komprimiranjem transakcijskih podataka izvan lanca, smanjujući opterećenje u smislu pohrane i obrade.

Lansiranje Dencuna na posljednjoj od tri testne mreže, nazvanoj Holesky, planirano je za 7. veljače. Nakon završetka tog testa bit će poznat datum za aktivaciju Dencuna na glavnom Ethereum blockchainu.

Dencun, za koji je prvotno bilo predviđeno da će se dogoditi u posljednjem kvartalu 2023., bit će najveća nadogradnja Ethereuma Shapelle od prošlog ožujka, koja je omogućila povlačenje uloženog (staked) ethera (ETH).

To je vrlo bitan razvoj za i dalje vodeći blockchaina za pametne ugovore jer mnogi novi protokoli jačaju koristeći slabosti Ethereuma. Od Solane (SOL) preko primjerice Cardana (ADA), pa do Avalanchea (AVAX), da spomenemo samo neke.

Utrka za svrgavanje Ethereuma s trona ostaje glavna mantra za mnoge razvojne programere u Web3.0 ekosustavu danas. Nadogradnjom Dencun rješavaju se mnoge bolne točke na Ethereumu, čineći protokol privlačnijim programerima i krajnjim korisnicima općenito.

Standard Chartered očekuje odobrenje ETH ETF-ova u svibnju i cijenu od 4000 USD

SUI ušao u top 10 blockchainova prema TVL metrici