Sniženje kamatnih stopa FED-a pod znakom upitnika

Prekidi u komercijalnom pomorskom prometu preko rute Crveno more/Sueski kanal prijete povećanjem cijena. A to je nepoželjan razvoj događaja za bitcoin bikove.

Tek što je američka središnja banka (FED) 13. prosinca signalizirala da planira smanjiti kamatne stope tri puta u 2024., ulagači su predvidjeli prvi takav potez za ožujak, pojačavajući raspoloženje i na kripto tržištima i na tradicionalnima.

Međutim, pet tjedana poslije vjerojatnost da će FED odgoditi prvo smanjenje stopa sada se čini velikom, zahvaljujući prekidima u pomorskom prometu preko rute Crveno more/Sueski kanal i posljedičnom strahu od inflacije zbog poremećaja u opskrbi i cijenama energije.

To je nepoželjan razvoj događaja za bitcoin bikove, koji se nadaju da će FED postaviti temelje za rapidna smanjenja stopa na sastanku sljedeći tjedan, pomažući zaustaviti nedavni pad cijene uzrokovan odljevima iz GBTC-a.

Podsjetimo, FED-ova referentna kamatna stopa trenutačno iznosi između 5,25 i 5,5 %, nakon što je povećala trošak posudbe za 525 baznih bodova između ožujka 2022. i srpnja 2023. Brzo pooštravanje djelomično je uzrokovalo medvjeđe kripto tržište 2022.

BTC na 35K?

Nedavni napadi Hutija iz Jemena koje podržava Iran na komercijalne brodove u Crvenom moru doveli su do naglog pada broja brodova koji prolaze kroz Sueski kanal, vitalni prolaz za globalnu trgovinu.

Koliko vitalan svjedoči i podatak da kroz Suez prođe 20 % svjetske nafte i 25 % globalnog ukapljenog prirodnog plina. Međutim, zbog spomenute eskalacije, brodovlasnici sve više biraju dužu i skuplju rutu preko južne Afrike.

To preusmjeravanje utječe na 20 do 30 % ukupne otpreme na globalnoj razini i dodaje znatno vrijeme i troškove. Dakle, logično je pretpostaviti da će sve što putuje brodom postati skuplje ako ovakva situacija potraje.

To je, kao što je spomenuto, izazvalo zabrinutost zbog poremećaja u opskrbi i viših cijena energije, što bi se moglo pretvoriti u višu inflaciju, kao što se vidi nakon globalnog zatvaranja izazvanog koronavirusom 2020.

Središnje banke, uključujući FED, imale bi malo prostora za smanjenje stopa ako se inflacija ubrza. A to bi mogao biti težak uteg za kripto tržište i bitcoin. Primjerice, prema bivšem čelniku BitMEX-a, Arthuru Hayesu, u tom slučaju postoji velik potencijal da BTC padne ispod 35 tisuća dolara.

“SEC s spot ETH ETF-ovima neće ponoviti grešku”

Spot Ethereum ETF-ovi stižu već u prvoj polovici godine!?