Razvoj BTC layer-2 rješenja

Izvješće Spartan Groupa i Kylea Ellicotta pod nazivom “Bitcoin Layers” opisuje kako su BTC-ove pomoćne mreže izvukle iskustvo iz Ethereum blockchaina zbog čega bi mogle procvjetati u bullu.

Bitcoin, koji je prošle godine često patio od zagušenja, s obzirom na eksperimente na najstarijem blockchainu u vidu ordinala i BRC20 tokena, mogao bi doživjeti rast pomoćnih mreža, odnosno layer-2 rješenja, kako bi se riješila inherentna ograničenja mreže.

To znači da bi projekti poput primjerice Lightning Networka mogli doživjeti strelovit rast sličan onome koji smo vidjeli kod Ethereuma. Naime, deseci layer-2 projekata niknuli su u ekosustavu Ethereum tijekom prošle godine.

To uključuje Base mrežu američke kripto burze Coinbase, a na sceni su već neko vrijeme i veliki projekti kao što su Arbitrum, Optimism i Polygon, koji sada guraju stvaranje dodatnih mreža na temelju vlastitih nacrta.

I iako su layer-2 mreže na Bitcoinu u ranoj fazi u usporedbi s onima na drugim blockchainovima, one rastu, razvijaju se i pozicioniraju Bitcoin da otključa svoj potencijal sa slojevitom arhitekturom, po uzoru na Ethereum.

Autori u izvješću također tvrde da je pojava Ordinal protokola prije godinu dana donijela renesansu kulture razvoja Bitcoina.

Velika četvorka

Ordinali su omogućili mreži nezamjenjive tokene (NFT) i utrli su put standardu tokena BRC-20, koji koristi drugačiju tehnologiju od Ethereumovih ERC-20 tokena, ali i odudara od dosadašnjih koncepata prisutnih na Bitcoinu.

Bitcoin se dosad razvijao vrlo malo, vrlo ograničeno. Kako se navodi u izvješću, limiti Bitcoina u velikoj su mjeri povezani s nedostatkom mogućnosti programiranja ili funkcionalnosti aplikacija, kao i sa sporim brzinama transakcija.

Ali sada se stvari mijenjaju. Dok Lightning Network nastoji uvesti brža plaćanja na Bitcoinu, drugi layer-2 slojevi imaju za cilj donijeti funkcionalnosti kao što su programibilnost i funkcionalnost aplikacija kako bi se mreža dodatno iskoristila i dobila funkcije izvan samog bivanja store-of-value.

Zajedno s Lightningom, layer-2 projekti Stacks, Liquid i Rootstock, koji čine ono što se u izvješću naziva Big Four, na kombiniranoj osnovi čine većinu L2 transakcija i usredotočeni su na donošenje pametnih ugovora i veće brzine transakcija na Bitcoinu.

Jedna specifična nadogradnja na radaru jest Stacksov Nakamoto Release, dizajniran da omogući jeftine BTC prijenose na L2, poboljšavajući brzine transakcija na oko pet sekundi, umjesto 10 do 30 minuta ili čak i više.

Dogecoin kao sredstvo plaćanja na X-u?

Pola milijarde ljudi koristi kripto