Moguće nove tužbe protiv Celsiusa i Mashinskog

Američki regulator CFTC smatra da je bivši izvršni direktor Celsiusa, Alex Mashinsky, obmanuo ulagače prije kolapsa tog kripto zajmodavca prošle godine.

CFTC je zaključio da su bankrotirani kripto zajmodavac i njegov bivši izvršni direktor Alex Mashinsky prekršili američke zakone prije kolapsa tvrtke prošle godine, navodi se u izvješću Bloomberga koji se poziva na neimenovane izvore.

Celsius je bila popularna platforma za pozajmljivanje kriptovaluta koja je omogućavala polaganje gotovine i prinose na digitalnu imovinu. Tvrtka je zamrznula je isplate u lipnju 2022., navodeći kao razlog “ekstremne tržišne uvjete”, a mjesec dana kasnije podnijela je zahtjev za stečaj .

Odvjetnici jedinice za provedbu CFTC-a navodno su utvrdili da je Celsius, pod vodstvom Mashinskyja, obmanuo investitore i da se trebao registrirati kod regulatora, rekao je jedan od izvora.

Stvar je sada u rukama CFTC-a koji će pregledati slučaj i donijeti odluku hoće li pokrenuti sudski postupak. Izvješće sugerira da bi ova odluka mogla biti donesena već ovog mjeseca. Mashinsky se već suočava s tužbom koju je podnijela tužiteljica New Yorka Letitia James u siječnju ove godine.

“Mashinsky je obećao da će investitore dovesti do financijske slobode, ali ih je odveo na put financijske propasti”

U tužbi se tvrdi da je Mashinsky davao lažne i obmanjujuće izjave o sigurnosti Celsiusa, da je lažno predstavljao i prikrivao financijsko stanje tvrtke te da se nije registrirao kao prodavač za Celsius, kao ni kao trgovac vrijednosnim papirima i robom.

“Kao bivši izvršni direktor tvrtke Celsius, Alex Mashinsky je obećao da će investitore dovesti do financijske slobode, ali ih je odveo na put financijske propasti”, rekla je državna tužiteljica New Yorka Letitia James. 

James također zahtijeva da se Mashinskyju trajno zabrani sudjelovanje u bilo kakvom poslu koji se odnosi na izdavanje, ponudu ili prodaju vrijednosnih papira ili robe u državi New York. Zatražila je i da ga se spriječi da bude direktor ili službenik bilo koje tvrtke koja posluje u državi.

Celsiusov stečajni postupak otkrio je rupu u bilanci od približno 1,2 milijarde dolara. Mashinsky je podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora Celsiusa u rujnu 2022., rekavši da mu je “jako žao zbog teških financijskih okolnosti s kojima se članovi zajednice suočavaju”.

U medijskom izvješću iz listopada 2022. navodi se da je poduzetnik povukao 10 milijuna dolara s računa povezanog s Celsiusom nekoliko tjedana prije nego što je tvrtka zamrznula isplate klijenata. Od prošlog ljeta tvrtka pokušava smisliti plan restrukturiranja.

Larry Fink hvalio BTC i kripto

Larry Fink postao BTC preobraćenik!