Coinbase odgovorio SEC-u

Coinbase je rano u četvrtak odgovorio na tužbu SEC-a, tvrdeći da je regulator prekršio propisani postupak i da izlazi izvan svoje nadležnosti.

Američka kripto burza Coinbase u svom prvom pravnom odgovoru na tužbu regulatora tvrdi da digitalna imovina navedena na njezinoj platformi ne spada u djelokrug Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC).

SEC je početkom lipnja tužio Coinbase, navodeći da su desetak kriptovaluta ponuđenih putem njegovog novčanika ili platformi za trgovanje neregistrirani vrijednosni papiri. U svom odgovoru , burza tvrdi da te kriptovalute nisu ugovori o ulaganju i stoga nisu vrijednosni papiri.

To je argument koji je Coinbase i prije iznio u svojim javnim izjavama poput tweetova i postova na blogu, ali podnesak od četvrtka ide u daljnje detalje objašnjavajući stav tvrtke. On tvrdi da izdavatelji tokena nemaju nikakve obveze prema ulagačima.

Iz najveće američke burze tako kažu da kriptovalute na njenoj platformi sekundarnog tržišta nisu dio bilo kakvih aranžmana u kojima promotor prodaje imovinu povezanu s ugovor pozivajući se na “Howey” slučaj Vrhovnog suda kao primjer.

“Budući da se obveze ne prenose u transakcijama preko sekundarne razmjene i budući da se vrijednost koju kupci Coinbasea dobivaju kroz te transakcije odnosi na stvari kojima se trguje, a ne poslovima koji su ih generirali, transakcije nisu transakcije vrijednosnih papira”, stoji u podnesku.

Coinbaseove dionice otišle u nebo

Neki od podnesaka nastavljaju ponavljati Coinbaseove već poznate javne izjave, tvrdeći da je trenutni predsjednik SEC-a Gary Gensler promijenio svoj stav o ovlastima regulatora nad kripto između preuzimanja dužnosti u travnju 2021. i sredine 2022.

“Čak i da je SEC bio u pravu da su imovina i usluge koje identificira unutar opsega njegovih postojećih regulatornih ovlasti, ovaj postupak mora biti odbačen jer krši Coinbaseova prava na zakonski postupak i predstavlja izvanrednu zlouporabu postupka”, kažu iz burze.

Pojašnjavaju da jednostavno nije bilo regulatorne jasnoće iako se Coinbase dobrovoljno podvrgavao regulaciji višestrukih preklapajućih regulatornih tijela, pridržavao se javnih i ograničenih formalnih smjernica SEC-a o primjeni zakona o vrijednosnim papirima u svojoj industriji.

Iz Coinbasea napominju da su molili SEC-u za smjernice o tome kako misli da se savezni zakoni o vrijednosnim papirima preslikavaju na industriju digitalne imovine “budući da su SEC-ove radnje odražavale eskalirajuću, ali neobjavljenu promjenu u njegovu vlastitom pogledu na vlasti.”

Inače, Coinbaseove dionice su porasle s oko 52 USD po dionici 15. lipnja na 71 USD po dionici u vrijeme pisanja ovog teksta nakon podnošenja BlackRockove prijave za spot BTC ETF. Conibase bi, naime, bio partner i skrbnik BTC-a u tom poslu.

ARK Invest dopunio prijavu za spot BTC ETF

FED daje milijarde dolara zajmova bankama