ARK Invest dopunio prijavu za spot BTC ETF

ARK je u prijavu dodao sporazum o dijeljenju nadzora koji bi trebao učvrstiti uvjerenje SEC-a da potencijalna tržišna manipulacija neće biti moguća.

ARK Invest, jedna u nizu visokoprofilnih tvrtki koje se natječu za spot BTC burzovni fond ( ETF ), izmijenio je svoju prijavu SEC-u kako bi dodao ugovor o dijeljenju nadzora. Promjena se dogodila tjedan dana nakon što je BlackRock podnio zahtjev koji je uključivao takvu klauzulu.

Kako je ARK podnio svoj prijedlog SEC-u u travnju, gotovo dva mjeseca prije BlackRockove prijave, ovabi revizija mogla pomoći ARK-u da prvi prijeđe cilj, odnosno da postane prva tvrtka kojoj je odobren spot BTC ETF.

Prema današnjem podnesku, ugovor nazvan “Spot BTC SSA” sklopljen je između ARK-a, Chicago Board Options (CBOE) BZX burze i platforme za kriptovalute. Koja će to platforma za trgovanje kriptovalutama biti, međutim, nije otkriveno. 

Sporazum o dijeljenju nadzora (SSA) odnosi se na informacije koje se dijele s regulatorima kako bi se spriječila potencijalna manipulacija tržištem. To uključuje aktivnosti trgovanja na tržištu, aktivnosti kliringa i identifikaciju kupaca. 

ARK odbijen u prethodnoj prijavi

SEC je bio konstantan u tvrdnji da niti jedan od podnositelja zahtjeva nije dokazao da može adekvatno zaštititi ulagače od manipulativnih praksi. Ali prethodne odbijene prijave ili prijave na čekanju nisu uključivale SSA.

Stoga je mnogima privuklo pozornost kada je BlockRock uključio SSA u prošlotjednu ETF prijavu. Upravitelj imovinom vrijedan 9 bilijuna dolara vratio je uzbuđenje na tržište svojom prijavom prošlog tjedna. 

ARK fond Cathie Wood koji se prvi put prijavio za spot Bitcoin ETF još u lipnju 2021., zajedno s globalnim pružateljem kripto ETF-ova 21Shares, odbila je ranije ove godine Američka komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC). 

Regulatori su još jednom kao razlog naveli neuspjeh u dokazivanju da te tvrtke mogu spriječiti manipulaciju tržišta od strane trgovaca kriptovalutama.

No treba reći i kako je SEC prošlog petka odobrio prvi bitcoin futures ETF s polugom. Fond kojim se trguje na burzi, BITX, trgovao je jučer po prvi put, zabilježivši uspješno lansiranje, s 5,5 milijuna dolara dnevnog trgovanja.

Stiže FTX 2.0

Coinbase odgovorio SEC-u