Svi razlozi rasta kripto tržišta

I dok se većina ili kompletne zasluge za rast tržišta pridaju BlacRockovoj prijavi za spot BTC ETF postoje i dodatni katalizatori koji su gurnuli kripto prema gore.

Nakon neuspješnog pokušaja zadržavanja razine iznad 31.000 USD 23. lipnja, bitcoin je izdržao iznad 30.300 dolara zadnja tri dana. Zanimljivo, to se dogodilo dok je zlato dosegnulo najnižu razinu u tri mjeseca, trgujući za 1.910 dolara 22. lipnja.

Ulagači se sada pitaju koliko je čvrsta podrška Bitcoina od 30.000 dolara. Većina analitičara pripisuje nedavne dobitke BTC-a od 21,5% u 11 dana BlackRockovoj aplikaciji za bitcoin spot burzovni fond (ETF). 

Ali i drugi su događaji mogli potaknuti dobitke kriptovalute. Na primjer, 26. lipnja HSBC banka u Hong Kongu je predstavila prve lokalne kripto usluge koristeći tri izlistana kripto ETF-a što je privuklo kineske kupce.

Nisu samo kineski ulagači doprinijeli rast. Štoviše, američke institucije su doslovno divljale prošlog tjedna pa su ETF-ovi i trustovi koji nude institucionalnu izloženost bitcoinu, poput BITO-a i Grayscalea bilježili najbolje rezultate u više od godinu dana.

SAD se budi

No, što je puno važnije, stigli su signali da bi se američko kripto regulatorno okruženje moglo poboljšati nakon razdoblja obilježenog prisilnim radnjama SEC-a mahom usmjerenim na burze koje navodno djeluju kao neregistrirani brokeri vrijednosnih papira.

Dana 25. lipnja, guvernerka Federalnih rezervi Michelle Bowman tako je izjavila je da su tamošnje financijske institucije ostavljene u “regulatornoj praznini” u konktekstu tehnologija u nastajanju, uključujući digitalnu imovinu. 

Bowman je dodala da su se kreatori politika oslanjali na “općenite, ali neobvezujuće izjave”, ostavljajući znatnu neizvjesnost i namećući nove poslovne zahtjeve nakon značajnih ulaganja kompanija koje pritom nisu dobile regulatornu jasnoću.

U tom smislu, nacrt zakona u Zastupničkom domu SAD-a ima za cilj zabraniti SEC-u da uskrati registraciju platformi za trgovanje digitalnom imovinom kao reguliranog alternativnog sustava trgovanja. 

Dakle, tržište je raslo na krilima zamaha višestrukih spot Bitcoin ETF zahtjeva i snažnog institucionalnog priljeva, ali i radi najava racionalnijeg pristupa američkih zakonodavaca od kojih je dio javno osudilo SEC-ov pristup regulacije putem provedbe.

Primjerice, zastupnik Warren Davidson predstavio je Zakon o stabilizaciji SEC-a, navodeći kao razlog “stalnu zlouporabu ovlasti” i zahtijevajući smjenu Garyja Genslera s mjesta predsjednika SEC-a.

Bitcoin bi u srpnju mogao rasti 20 posto

Allaire optimističan oko spot BTC ETF-a