Primjeri dobre kripto regulative iz Japana

Kripto prijateljski potezi Japana čine tu državu jednim od predvodnika regulatornih politika koje su dizajnirane upravo za ovu novu klasu imovine.

Nacionalna porezna agencija Japana izmijenila porezni zakon kako bi iz oporezivanja isključila nerealizirane dobitke od samoizdanih kriptovaluta. To predstavlja veliko olakšanje za kripto startupe koji izdaju vlastite tokene.

Prije promjene, japanski porezni zakon zahtijevao je od korporacija da plate porez na dobit od svojih posjeda kriptovaluta na kraju svake fiskalne godine, bez obzira na to jesu li te dobiti realizirane ili ne.

Ukratko, ako je tvrtka držala token i njegova je vrijednost porasla unutar fiskalne godine, tvrtka je morala platiti porez na povećanu vrijednost (nerealizirana dobit), čak i ako nije prodala kriptovalutu (tj. nije “ostvarila” dobit). 

Ovaj se zakon odnosio na sve vrste kriptovaluta, neovisno o tome jesu li ih tvrtka sama izdala ili ne. No, u Japanu su shvatili da oporezivanje nerealizirane dobiti nije politika koja vodi izgradnji dinamičnog, uspješnog okruženja za poduzetništvo. 

A oporezivanje nerealiziranih dobitaka od tokena posebno je štetno za kripto industriju budući da programeri i drugi članovi tima često dobivaju znatne količine tokena projekata na kojima rade kako bi se kompenzirali inherentni rizici industrije, odnosno njena volatilnost.

FTX Japan jedini vraća sva potraživanja svojim klijentima

Za zemlju izlazećeg sunca, ovo je još jedan primejr pametne javne politike gdje je Japan identificirao problem i izgradio specifično, kripto-nativno rješenje. Kripto se tamo već neko vrijeme ne promatra samo kroz prizmu pranja novca i financiranja terorizma.

Inače, Japan je rano usvojio pravila o kriptovalutama i uspostavio propise i standarde za kripto burze. Primjerice, unatoč globalnom bankrotu FTX-a, čini se da će njegova japanska podružnica, isplatiti svoje klijente u cijelosti.

To će biti moguće prvesntveno zahvaljujući pažljivoj regulaciji kripto razmjene u Japanu. Naime, u zakonu o bankrotu ta država prioritet ispred ostalih vjerovnika daje upravo klijentima burze. Dakle, Japan je bio najsigurnije mjesto za biti mušterija Sama Bankman-Frieda.

Usporedbe radi, zanimljiv je primjer SAD-a. Tam caruje politika nečinjenja. Pa tako je s obzirom na postojeća pravila o kapitalnim dobicima u SAD-u malo vjerojatno da će tokeni koje izdaju kripto tvrtke biti oporezovani. 

Ali, s druge strane, nema ni posebnih pravila koja bi rekla da se to neće dogoditi. Kao što je potnato, Komisija za vrijednosne papire i burzu SAD- a čak neće dati smjernice o tome kako utvrđuje je li nešto, poput izdanih tokena, vrijednosni papir ili nije.

Bitcoin uspješno štiti od inflacije?

Tržištem vlada BTC ETF groznica