Tether (ponovno) uhvaćen u laži

Izdavatelj stablecoina Tether na određeno je vrijeme djelomično podupirao svoj stablecoin kineskim vrijednosnim papirima, unatoč tomu što je to tada odbijao priznati.

Tether je držao vrijednosne papire koje su izdale tvrtke uključujući China Construction Bank Corp. i Agricultural Bank of China Ltd, pokazuju dokumenti koje je objavilo državno odvjetništvo New Yorka, navodi Bloomberg.

Neko je vrijeme bilo puno glasina da je Tether svoj stablecoin podupro kineskim vrijednosnim papirima. Iako je Tether šutio o tom pitanju, u rujnu 2021. zanijekao je da posjeduje komercijalne papire koje je izdao posrnuli kineski nekretninski div Evergrande.

U srpnju su iz Tethera rekli da do tog trenutka tvrtka nije držala nikakve kineske komercijalne papire odbijajući priznati je li to činio u prošlosti. Tada su iz Tethera kritizirali “skeptike koji nastavljaju širiti neistine o njegovim posjedima komercijalnih papira” rekavši da nisu u pravu.

Dokumenti su objavljeni zbog zahtjeva za slobodom informacija. Oni su dio podataka koje je prikupio NYAG u svojoj istrazi Tethera, koja je rezultirala nagodbom 2021. i kaznom od 18,5 milijuna dolara .

Iz izdavatelja najvećeg stablecoina kažu da ne odobravaju ovakvo izvještavanje medija, dodajući da su njihovi prioriteti njihovi klijenti.

Također su primijetili da materijali koje su dobili mediji ne predstavljaju tvrtku u ovom trenutku. Iz Tethera su rekli da su podacii poslani medijskim platformama ograničeni te stariji je od dvije godine.

Osim toga, pojasnili su da je Tetherova izloženost kineskim komercijalnim papirima bila likvidna i da su svi izdavatelji stabilni. Iz tvrtka su također rekli da su papire koristili neki od najvećih svjetskih investicijskih menadžera.

Izdavatelj stablecoina također je primijetio da je njegova izloženost komercijalnim papirima smanjena na nulu prošle godine. Prema Tetheru, nisu izgubili novac ni na jednom komercijalnom papiru. Ovo uključuje komercijalne zapise koje izdaju kineske tvrtke. Ili barem tako tvrde.

Profesionalni ulagači žele kripto

Što je Prometheum i tko stoji iza njega?