Hong Kong pritišće banke da prihvate kripto klijente

Središnja banka Hong Konga navodno je pitala velike banke, uključujući HSBC, Standard Chartered i Bank of China, zašto ne prihvaćaju kripto burze kao klijente.

Monetarna uprava Hong Konga (HKMA), koja služi kao središnja banka i regulator regije, navodno je izvršila pritisak na velike banke, uključujući HSBC i Standard Chartered, da prihvate kripto mjenjačnice kao klijente.

Prema izvješću Financial Timesa koji je citirao tri izvora upoznata s tim pitanjem, HKMA je na sastanku u svibnju ispitivala tvrtke sa sjedištem u UK-u, kao i Bank of China zašto nisu preuzele burze kriptovaluta kao klijente.

Manje od mjesec dana ranije, 27. travnja, HKMA je poslato email bankarskim institucijama pozivajući ih da obrate pozornost na nova kretanja na tržištu i potičući ih da usvoje ambiciozniji pristup novim sektorima kao što je kripto tržište.

U dokumentu koji je iscurio u javnost, središnja banka Hong Konga izričito je zahtijevala od institucija da pomognu kripto tvrtkama, koje nazivaju “pružateljima usluga virtualne imovine,” u dobivanju pristupa bankarskim uslugama.

Prema izvoru upoznatom sa sadržajem prošlomjesečnog sastanka, HKMA je “potaknula banke govoreći im da se ne boje”. Izvor je dodao da postoji protivljenje preuzimanju kripto klijenata.

“Vidimo određeni otpor viših rukovoditelja u tradicionalnim bankama”, navodi izvor.

Prokripto pritisak Hong Konga dolazi usred turbulentnog regulatornog okruženja za burze u Sjedinjenim Državama.

Dana 10. lipnja, član zakonodavnog vijeća Hong Konga Johnny Ng izrazio je podršku posrnuloj kripto tvrtki Coinbase na Twitteru i otišao toliko daleko da ju je pozvao da uspostavi poslovanje na prijateljskijem terenu.

Hong Kong je 1. lipnja donio novi paket kripto propisa koji je omogućio lokalno licenciranim kripto tvrtkama da počnu s radom. Od tada svaka tvrtka s valjanom licencom može pružati usluge malim ulagačima, dopuštajući im trgovanje određenim kriptovalutama, uključujući bitcoin i ether.

ETH

Saylor: “Regulatori guraju BTC na 250 tisuća USD”

Bybit počinje s korištenjem ChatGPT-a