SEC traži zamrzavanje imovine Binancea

Burza sa sjedištem u SAD-u rekla je da je “potpuno operativna” i nazvala prijedlog Komisije za vrijednosne papire i burzu (SEC) “neopravdanim”.

Kripto burza Binance.US pokušala je spriječiti moguće nemire svojih korisnika nakon prijedloga američkog regulatora za vrijednosne papire kojim se traži zamrzavanje njezine imovine “po ubrzanom postupku”.

U tweetu je Binance.US ponovio da “imovina korisnika ostaje sigurna i zaštićena” te se dodaje da platforma “nastavlja biti u potpunosti operativna s tim da depoziti i isplate funkcioniraju kao i obično”.

Podsjetimo, SEC je podnio hitan zahtjev Okružnom sudu u Distriktu Kolumbija u SAD-u tražeći privremenu zabranu Binanca, Binance.US-a i zabranu pristupa tvrtkama izvršnom direktoru Binancea Changpeng Zhao (CZ), i to kroz osam zasebnih radnji.

Zatražene radnje uključuju zamrzavanje imovine Binance.US i repatrijaciju fiat i kriptovaluta koje drže klijenti iz SAD-a ili treće strane u korist kupaca iz SAD-a. Osim toga, zahtjevom se optuženicima zabranjuje uništavanje, mijenjanje ili skrivanje zapisa.

Ne očekuje se da će zahtjev SEC-a za izravno utjecati na mogućnost kupaca da povuku svoje deopzite, a uz to i dalje se čeka potvrda okružnog suca da prihvaća SEC-ove zahtjeve.

SEC vjeruje da je zahtjev po ubrzanom postupku neophodan “kako bi se osigurala sigurnost imovine korisnika i spriječilo rasipanje raspoložive imovine”, te pritom ukazuje na Binanceovo navodno nedopušteno ponašanje.

Podnesak je uslijedio nakon SEC-ove tužbe protiv Binancea i CZ-a. Regulator je podigao 13 građanskih tužbi protiv vodeće kripto mjenjačnice, optužujući je, među ostalim, za miješanje sredstava korisnika i izbjegavanje pridržavanja legislative.

Binance tvrdi da je SEC-ova tužba “pogrešna” i “nerazumna”, te da a regulatorni stav agencije potkopava ulogu Amerike kao globalnog financijskog središta.

SEC udara na sve strane: koje su posljedice po kripto?

DeFi eksplodirao