Hinmanovi dokumenti u javnosti do 6. lipnja?

Dokumenti o slavnom Hinmanovu govoru moraju biti otpečaćeni do 6. lipnja, prema prethodnom sudskom nalogu, kaže odvjetnik James K. Filan.

“Prema Sudskom nalogu od 12. 9. 2022., stranke imaju 21 dan za podnošenje javnih, redigiranih verzija dokumenata iz skraćenog postupka presude u skladu s odlukom o pečaćenju. 6. lipnja je 21 dan od jučerašnje presude”, objasnio je Filan.

Radi se o odvjetniku koji je aktivno pratio slučaj SEC protiv Ripplea tijekom proteklih nekoliko godina i ujedno bivšem saveznom tužitelju. Neki, međutim, vjeruju da bi navedeni rok mogao biti promijenjen ako SEC uloži žalbu ili slučaj ode u nagodbu. 

Podsjetimo Hinmanovi dokumenti odnose se na govor iz 2018. bivšeg direktora odjela za financije korporacija SEC-a Williama Hinmana, koji je u izjavio da ether nije bio vrijednosni papir. Dokumenti uključuju SEC-ovu internu raspravu i razmatranja oko ovog govora.

SEC je krajem prosinca podnio zahtjev da se dokumenti zatvore od javnosti , no jučerašnjom presudom oni sada moraju biti otpečaćeni. I dobro je to za industriju koja mora vidjeti ove dokumente kako bi razumjela misaoni proces iza Hinmanove izjave.

Bivši predsjednik SEC-a sudjelovao u sastavljanju govora

Neke druge, zanimljive hipoteze kažu da ja sasvim lako moguće da javnost nikada neće vidjeti Hinmanove dokumente jer to ne žele ni Ripple ni SEC jer bi dokumenti mogli sadržavati informacije a koje ni jedna strana ne bi željela da se javnost dočepa.

Zagovaratelji ove hipoteze, naime, smatraju da će se Ripple i SEC radi toga nagoditi i tako okončati sudski spor u kojem SEC tereti izdavatelja XRP-a da je trgovao tim svojim tokenom koji je zapravo neregistrirani vrijednosni papir.

Međutim, tweet izvršnog direktora Ripplea Brada Garlinghousea 16. svibnja pokazuje da Ripple želi vidjeti da neredigirane Hinmanove emailove i ostatak dokumenata bude “uskoro dostupne javnosti”.

A Garlinghouse sasvim sigurno zna i zašto to želi. Jer Ripple odavno ima pristup ovim dokumentima kao strana u sporu. Priča tako kaže da je više visokih dužnosnika SEC-a, uključujući tadašnjeg predsjednika Jaya Claytona, pridonijelo sastavljanju Hinamanovog govora 2018.

Sve ovo potencijalno potkopava tvrdnju SEC-a da je govor bio Hinmanovo osobno mišljenje, a ne službene smjernice.

Voyager započinje s isplatama vjerovnicima

Litecoin raste na krilima skorog halvinga