Smanjeno zagušenje BTC blockchaina

Bitcoin čisti hrpu nepotvrđenih transakcija, ali je zagušenje i dalje na visokim vrijednostima.

Zagušenje na Bitcoin blockchainu, zbog kojeg je Binance dvaput prošlog tjedna privremeno onemogućio isplate , smanjilo se, a broj nepotvrđenih transakcija pao je na 260.000 s rekordno visoke razine od nešto više od 450.000 dosegnute prošlog tjedna.

Ovo popuštanje zaustavilo je rast bitcoin knock-offa, bitcoin casha (BCH) i bitcoin SV (SBV). Obje kriptovalute su ojačale prošlog tjedna jer su zbog zagušenja Bitcoin blockchaina investitori ulagali novac u alternative. 

Podsjetimo, veličina bloka BTC blockchaina je 1 MB. Nasuprot tome, Bitcoin Cash i Bitcoin SV proširili su svoje veličine blokova na 32 MB odnosno ogromnih 128 MB. Posljedično, ova dva protokola nude znatno niže transakcijske troškove od Bitcoin protokola.

Porast potražnje za blok prostorom zbog BRC-20 tokena doveo je do izrazito visokih naknada, pri čemu prosječna naknada po bloku premašuje rudarsku blok subvenciju tek peti put u povijesti Bitcoina. 

Smanjuje se korelacija između bnitcoina i ethera

To je dovelo ukupne dnevne naknade blizu rekordne vrijednosti svih vremena od 17,8 milijuna dolara po danu i rezultiralo dodatnim prihodom od 100 milijuna dolara za rudare, podižući prihod rudara temeljen na naknadama na 11,5%, piše Glassnode.

Također, hype oko BRC-20 tokena je doveo do rekordnog broja transakcija, s postizanjem nove rekordne vrijednosti svih vremena od 682 000, što predstavlja porast od 39% u odnosu na vrhunac u 2017. godini.

Ali dovodi li to nove korisnike? Ne baš. Unatoč porastu transakcijske aktivnosti, broj aktivnih adresa se smanjio, što ukazuje na trend da su BRC-20 korisnici već postojeći BTC holderi koji svoje adrese koriste po nekoliko puta.

Jedno pitanje koje mnogi postavljaju jest hoće li uvođenje tokena koje pokreće BRC-20 i NFT-ova na Bitcoin promijeniti odnos između bitcoina i ethera.

Naime, 30-dnevna korelacija između cijena bitcoina i ethera pala je na 77%, najniže od 2021., što ukazuje na moguće dugoročno odvajanje dviju najvećih kriptovaluta.

Ova sve slabija korelacija mogla bi potaknuti aktivnost trgovanja u parovima bitcoin-ether na glavnim burzama, stvarajući nove prilike za trgovce da uhvate relativnu vrijednost između to dvoje bez uključivanja dolara.

Teški dani za Coinbase

Značajna pobjeda Ripplea nad SEC-om