Američka gospodarska komora podržala Coinbase

Gospodarska komora SAD-a prozvala je Komisiju za vrijednosne papire i burzu (SEC), kritizirajući financijskog nadzornika zbog njegovog regulatornog pristupa industriji digitalne imovine.

Komora je uložila tzv. amicus podnesak u prilog Coinbaseu, koji je prošlog mjeseca izveo SEC na sud. Burza želi da sud prisili SEC da odgovori na njenu takozvanu “peticiju za donošenje pravila ” podnesenu prošlog srpnja. 

U peticiji se od SEC-a traži da predloži i usvoji pravila za digitalnu imovinu i odgovori na pitanja u vezi s regulacijom.

Sada iza Coinbasea stoji jedna od najvećih poslovnih organizacija na svijetu. Američka gospodarska komora zastupa interese više od 3 milijuna poduzeća i organizacija diljem zemlje, od malih poduzeća do globalnih korporacija.

Amicus podnesci su pravni dokumenti koji sadrže informacije ili savjete u vezi s određenim sudskim predmetom, a dostavljaju ih treće strane. Gospodarska komora SAD-a optužila je SEC da namjerno stvara nesigurnost kako bi industrija digitalne imovine bila zadržana na ledu.

“SEC je namjerno zamutio vodu tvrdeći da ima ovlasti nad digitalnom imovinom, dok je primjenjivao slučajan pristup temeljen na provedbi. Ovaj regulatorni kaos je planiran, a ne slučajnost”, piše u amicus podnesku.

“Potezi SEC-a su nezakoniti!”

Coinbase ne traži od suda da prisili SEC da usvoji nova pravila za digitalnu imovinu. Burza jednostavno želi odgovor, na koji ima zakonsko pravo u razumnom vremenskom roku. A nedostatak odgovora SEC-a je “destabilizirao” regulatorno okruženje, tvrdi Američka gospodarska komora.

Coinbase je poznat po fokusu na usklađenost s regulativom i transparentnost, ali je unatoč tome u ožujku pogođen Wells obavijesti, u kojoj je SEC upozorio da bi uskoro mogao poduzeti mjere protiv burze. 

Agencija tvrdi da su Coinbaseovi proizvodi za staking neregistrirani vrijednosni papiri te je upozorila na druge dijelove njezinog poslovanja kao što je Coinbase Wallet.

Gospodarska komora SAD-a također tvrdi da je SEC-ov regulatorni pristup u sukobu s pravom tvrtki na poštenu obavijest, gdje se od kompanija traži da dobiju dovoljno obavijesti o tome što je neprimjereno ponašanje prije nego što se protiv njih poduzmu mjere

“Potezi SEC-a nisu samo štetna politika, oni su nezakoniti,” napisala je Gospodarska komora SAD-a, dodajući da je odbijanje agencije da “jasna pravila” u kombinaciji s radnjama provedbe u sukobu s pravom na pravičan postupak.

“Nastavljajući s provedbom, SEC je uskratio javnost bilo kakvu priliku komentirati njegovo pozivanje na zakone iz doba Velike depresije kako bi potvrdio nadležnost nad industrijom vrijednom više od bilijun dolara”, piše Komora.

Cowen upozorava na meme tokene

CZ se želi riješiti dijela vlasništva u Binance.US