Tether ostvario dobit od 1,5 mlrd dolara

Izdavatelj stablecoina Tether izvijestio je o neto dobiti od 1,48 milijardi dolara u prvom tromjesečju godine, što je dvostruko više od rezultata iz prethodnog tromjesečja.

Tvrtka je po prvi put objavila detalje o zalihama bitcoina (BTC) i zlata u svom konsolidiranom izvješću o rezervama. 31. ožujka Tether je u svojoj bilanci držao 1,5 milijardi dolara bitcoina, ili oko 2% od otprilike 80 milijardi dolara rezervi i 3,4 milijarde dolara zlata, ili oko 4% rezervi.

Dobro Tetherovi rezultati dolaze nakon turbulentnog razdoblja za tržište stablecoina vrijedno 131 milijardu dolara, kada je nekoliko tokena izgubilo vezanost (pegg) uz dolar kao posljedicu američke bankarske krize.

Circleov USDC, drugi po veličini stablecoin vezan za dolar izgubio je pegg nakon što se saznalo da znatan dio svojih rezervi drži u jednoj od bankrotiranih banaka. S druge strane, Odjel za financije New Yorka prisilio je fintech tvrtku Paxos da prestane izdavati treći po veličini stablecoin BUSD.

Tetherov USDT vezan za dolar, najveći stablecoin s kapitalizacijom od 82 milijarde dolara bio je jedan od pobjednika krize, povećavši svoju tržišnu kapitalizaciju za 16 milijardi dolara od početka godine, što je rast od 24%. 

Višak rezervi

Prema tvrtki za financijske usluge BDO Italia, Tether je držao oko 2,44 milijarde dolara viška rezervi od 79,4 milijarde dolara tokena u optjecaju od 31. ožujka. Taj je višak bio na najvišoj razini svih vremena.

Tvrtka je držala oko 85% svih rezervnih sredstava u gotovini i imovini sličnoj gotovini, među njima i trezorskim zapisima SAD-a i bankovnim depozitima.

Tether je nastavio smanjivati ​​iznos osiguranih zajmova u svojim rezervama, smanjujući ih za oko 500 milijuna dolara na 5,3 milijarde dolara u prvom tromjesečju. Tvrtka je u prosincu obećala da će ove godine potpuno izaći iz tih instrumenata.

Kompanija je godinama kritizirana u kripto industriji zbog nedostatka transparentnosti u vezi s rezervama i kontroverznim manevrima. 

Prošle je godine američki sudac naredio tvrtki da dostavi dokumente o podršci USDT-a u sklopu tužbe koja je tvrdila da se Tether urotio da napuha cijenu BTC-a s novoizdanim stablecoinima.

Goldman Sachs, Microsoft i drugi pokreću Canton blockchain

PayPal drži milijardu kripta za korisnike