Coinbase obustavlja zajmove

Kripto burza Coinbase u srijedu je e-poštom obavijestila korisnike da će zaustaviti nove zajmove Coinbase Borrowom.

Coinbase je naglo ukinuo svoju uslugu koja je korisnicima omogućavala podizanje fiatnih zajmova koristeći kripto kao kolateral. U obavijesti za korisnike, Coinbase je rekao da korisnici više neće moći uzimati nove zajmove na Coinbase Borrow nakon 10. svibnja.

Coinbase Borrow omogućio je korisnicima da posude čak 1 milijun dolara koristeći svoje posjede bitcoina kao kolateral. Usluga je bila ponuđena s 8,7% godišnje kamatne stope i nije zahtijevala provjeru kreditne sposobnosti.

Iznenađujuća obavijest dolazi usred niza regulatornih prepreka koje predstavljaju izazov Coinbaseu i drugim američkim tvrtkama u industriji digitalne imovine. U ožujku je Coinbase primio Wells obavijest od Komisije za vrijednosne papire i burzu (SEC), koja sugerira predstojeću tužbu.

Coinbaseov glavni pravni službenik Paul Grewal opisao je Wells obavijest kao “uobičajeno recitiranje raznih statuta”, sugerirajući da je SEC bio namjerno nejasan u pogledu toga za koje Coinbaseove proizvode vjeruje da krše američkih zakona.

Coinbase je prošlog tjedna izdao službeni odgovor na Wells obavijest, tvrdeći da bi provedbene radnje predstavljale velike rizike za SEC, te da sama akcija ne bi uspjela jer burza nije izlistala vrijednosne papire, ne trguje njima niti posreduje. 

Sud dao SEC-u deset dana

Također, burza je podnijela tužbu u travnju zahtijevajući od suda da prisili SEC da javno objavi svoje stajalište o peticiji podnesenoj prije nekoliko mjeseci. U peticiji je burza postavila 50 specifičnih pitanja o regulatornom tretmanu određene digitalne imovine. 

Pitanja su bila široka, pokrivala su teme poput toga kako se tokeni klasificiraju kao vrijednosni papiri i tražila su pojašnjenja o raznim drugim stvarima. Prema priopćenju Coinbasea, sud je danas naložio SEC-u da odgovori na nalog Coinbasea u roku od deset dana.

Međutim, za sada se čini da potencijalna mjera prisile nije pokretačka snaga odluke o zatvaranju Coinbase Borrowa. Prema izjavama glasnogovornika Coinbasea zatvaranje nije imalo nikakve veze s neriješenim ili prošlim problemima sa SEC-om, već je razlog smanjena potražnja.

“Redovito procjenjujemo naše proizvode kako bismo bili sigurni da dajemo prioritet onim ponudama do kojih je našim kupcima najviše stalo”, rekao je glasnogovornik Coinbasea.

Coinbase Borrow prvobitno je pokrenut u studenom 2021., a reklamiran je kao način brzog dobivanja fiksnih zajmova bez potrebe za prodajom bitcoina, što bi moglo dovesti do oporezive dobiti ili gubitka.

Dnevni pregled – Nova blockchain zvijezda Sui odmah ušla u top 100

Izgledan nastavak kolapsa banaka u SAD-u gura BTC u bull