Pokrenut novi L1 blockchain Sui

Mainnet hvaljenog L1 blockchaina Sui službeno je pokrenut danas u 14 sati.

L1 designated Proof-of-Stake (dPoS) blockchain koristi modificiranu verziju programskog jezika Move koji je inicijalno kreiran u Meti, bivšem Facebooku, prije nego što je ta tvrtka odlučila ugasiti svoj projekt Diem .

Sui je izgradio Mysten Labs, jedan od dva spinoffa koji su proizašli iz Metinog Diem projekta. Drugi je nitko drugi do takozvani ubojica Solane, Aptos koji je pokrenuo svoju glavnu mrežu u listopadu.

Uoči lansiranja, Sui je prikupio ogromne količine novca. Do rujna prošle godine, Mysten Labs zatvorio je rundu serije B tešku 300 milijuna dolara i dosegao procjenu vrijednosti od 2 milijarde dolara, prema CrunchBaseu.

Tim koji stoji iza Suija rekao je da želi da mreža postane vodeća NFT i gaming platforma za industriju kriptovaluta, zahvaljujući svom programskom jeziku Move, za koji programeri kažu da je intuitivniji alat za pisanje pametnih ugovora.

Iako Move u početku nije dizajniran s NFT-ovima na umu, Sui Move želi to promijeniti implementacijom određenih funkcija specifičnih za NFT. Za razliku od drugog popularnog jezika, poput Rusta koji koristi Solana i koji se fokusira na “račune” – Sui je usredotočen na “objekte”. 

Svi hvale Sui

To je omogućilo da objekti na Suiju budu u vlasništvu jednog korisnika ili da se “dijele”, što zatim korisnici mogu mijenjati sve dok slijede određene funkcije pametnog ugovora.

S obzirom na spomenuto, tim koji stoji iza Suija rekao je da je mreža spremna postati ” inovativni, decentralizirani L1 blockchain koji redefinira vlasništvo nad imovinom “.

Sui Move je visoko hvaljen zbog svoje brzine i protoka transakcija, a i sam Solanin suosnivač Anatoly Yakovenko, jedan od glavnih konkurenata, nazvao ga je “odličnim”.

Izvorno token mreže, također nazvan SUI, usred je inicijalne ponude novčića (ICO) od 20. travnja. ICO je završio danas aktiviranjem mainneta.

Interes je bio ogroman. Samo su korisnici Binancea uplatili više 4 milijarde dolara dok su Kucoin i OKX prikupili 45 milijuna. Nakon lansiranja SUI token je osim na spomenute burze uvršten i na Bybit. U trenutku pisanja teksta bilježi pad od 41,5 posto i trguje se po 1,26 USD.

Dnevni pregled – Crypto.com pokreće AI asistenta za trgovanje – Amy

Butan intenzivira kripto rudarenje