Coinbase i Gemini otvaraju burze izvan SAD-a

Najveća američka kripto burza, Coinbase, otvara burzu derivata na Bermudima kao dio međunarodnog plana širenja u trenutku kada se suočava s regulatornim problemima kod kuće.

Nazvan Coinbase International Exchange, nova će tvrtka u početku omogućiti trgovcima da se klade na cijenu bitcoina i ethera putem trajnih terminskih ugovora s polugom do 5x. Sva će se trgovanja namirivati u stablecoinu USDC-u. 

Ovaj potez predstavlja Coinbaseov najnoviji pokušaj trgovanja derivatima, jednog od najpopularnijih aspekata globalnog kripto tržišta unatoč tome što je zapravo izbačen iz SAD-a, gdje takve aktivnosti zahtijevaju snažan nadzor.

Ti pritisci potiču i druge američke kripto tvrtke da traže offshore alternative. Također u utorak, i Gemini je najavio pokretanje vlastite međunarodne burze kripto izvedenica za 30 zemalja i teritorija, uključujući Singapur, Hong Kong, Brazil i Filipine.

Nakon što je krajem travnja otkrila plan, istaknuta kripto tvrtka koju su osnovali Tyler i Cameron Winklevoss najavila je potez danas, pridonoseći rastućem trendu: kripto tvrtke sa sjedištem u SAD-u premještaju poslovanje kao odgovor na sve neprijateljskije regulatorno okruženje kod kuće.

Blizanci Winklevoss rekli su da je regulatorna bara u SAD-u uvelike pridonijela njihovoj odluci da pokrenu Zakladu Gemini u Singapuru. 

Prema braći, Gemini se početkom 2020. godine prijavio Komisiji za trgovinu robnim ročnicama za upravljanje američkom burzom izvedenica, ali su povukli prijavu početkom 2023. nakon što je “jasno stavljeno do znanja da se to neće dogoditi u skorije vrijeme”. 

Tyler Winklevoss opisao je regulatornu situaciju u SAD-u kao “potpuni zastoj”. “Ako to sada ne možemo učiniti u SAD-u, dramatično proširiti naše poslovanje i donijeti kripto ljudima ovdje, to nas neće spriječiti uslugu donesemo globalno”, rekao je za T. Winklevoss

Usluga je usmjerena na maloprodajne i institucionalne trgovce i osim SAD-a isključit će UK i EU.

Snažan pad stablecoina na burzama

Crypto.com najavio lansiranje AI-a za trgovce