CFTC pobijedio u svojem najvećem kripto slučaju

CFTC je razriješio svoj slučaj najveće prijevare koji uključuje bitcoin, za što će prekršitelj platiti kaznu od 3,4 milijarde dolara.

Nevjerojatnih 3,4 milijarde dolara, toliko je teksaški sud naložio Corneliusu Johannesu Steynbergu, izvršnom direktoru tvrtke Mirror Trading International Proprietary Limited (MTI) da plati u vezi sa slučajem prijevare velikih razmjera koja uključuje bitcoin.

Kao dio nagodbe, polovica tog iznosa ići će na obeštećenje žrtvama MTI-jeve prevare, dok će druga polovica biti određena kao građanska kazna, najveća građanska novčana kazna izrečena u bilo kojem slučaju američke Komisija za trgovinu robnim ročnicama (CFTC).

Kao dio nagodbe, polovica tog iznosa ići će na obeštećenje žrtvama MTI-jevih lažnih aktivnosti, dok će druga polovica biti određena kao građanska kazna, najveća građanska novčana kazna izrečena u bilo kojem slučaju CFTC-a.

Agencija je međutim priznala da “nalozi koji zahtijevaju isplatu sredstava žrtvama možda neće rezultirati povratom izgubljenog novca jer počinitelji možda nemaju dovoljno sredstava ili imovine.”

CFTC je prvobitno optužio Steynberga i njegovu tvrtku u ljeto 2022. Prema optužnici, Steynberg je sudjelovao u međunarodnoj lažnoj multilevel marketinškoj shemi (MLM) kako bi dobio bitcoine od javnosti za sudjelovanje u neregistriranom fondu kojim upravlja MTI.

Otprilike od svibnja 2018. do približno ožujka 2021., Steynberg, kao osoba koja kontrolira MTI, i tvrtka lažno su tvrdili da trguju maloprodajnim na forex tržištu “bota” ili softverskog programa. Bilo izravno ili neizravno, optuženici su prisvojili sav BTC koji su dobili od prevarenih klijenata.

CFTC je utvrdio da je Steynberg, pojedinačno te kao agent MTI-ja, prihvatio najmanje 29.421 Bitcoin, u vrijednosti od preko 1,7 milijardi dolara krajem ožujka 2021., od najmanje 23.000 pojedinaca u SAD-u i širom svijeta.

Steynbergu je trajno zabranjeno sudjelovati u djelatnostima koje regulira Zakon o robnoj burzi (CEA). Također mu je trajno zabranjeno registrirati se pri CFTC-u ili trgovati na bilo kojem tržištu koje regulira CFTC.

Dnevni pregled – SAD pred recesijom?

Bluesky sve popularniji