Circle pokreće cross-chain USDC protokol

Circle, kompanija koja stoji iza drugog najvećeg stablecoina, USDC-a, pokrenula je mainnet protokol koji korisnicima omogućava prijenos USDC-a između Ethereuma i Avalanchea.

Prethodno su korisnici Avalanchea koji su držali USDC na Ethereumu morali položiti svoje kovanice kod Circle partnera ili koristiti most treće strane za prijenos svog USDC-a s jedne mreže na drugu. 

Čini se da novi protokol Cross-Chain Transfer Protocol (CCTP) uklanja ovu potrebu za USDC mostovima. Inovativan pristup znači da za razliku od tradicionalnog mosta, protokol ne zaključava tokene poslane na njegov ugovor. 

Umjesto toga, potpuno ih uništava i izdaje nove tokene na mreži primatelja. Korisnici mogu otkupiti ove nove tokene za bankovne depozite izravno, polaganjem tokena kod Circlea ili njegovih partnera.

Tim Circlea smatra da će CCTP riješiti problem “fragmentacije” u Web3.0 ekosustavu. Trenutačno postoji više neslužbenih verzija USDC-a koje plutaju na raznim mrežama, od kojih je većina rezultat premošćavanja tokena s jedne mreže na drugu. 

Sada kada postoji službeni način za prijenos kovanica s jedne mreže na drugu, tim očekuje da će se ove neslužbene kopije polako smanjivati ​​u upotrebi, čineći token manje zbunjujućim za korištenje.

Iz Circlea kažu i da su se mnogi od najvećih međulančanih protokola već obvezali da će od sada pa nadalje koristiti CCTP, uključujući Celer, Hyperlane, LayerZero, LI.FI, MetaMask, Wormhole i druge.

Joao Reginatto, Circleov potpredsjednik za proizvode, rekao je kako vjeruje da će novi protokol pomoći u poboljšanju likvidnosti i kapitalne učinkovitosti u decentraliziranim financijama:

“Uz CCTP programeri mogu pojednostaviti korisničko iskustvo, a njihovi korisnici mogu vjerovati da uvijek obavljaju transakcije s visoko likvidnom, sigurnom i zamjenjivom imovinom u izvornom USDC-u.”

USDC je stablecoin podržan fiatom. Circle tvrdi da za svaki USDC token ima potporu dolar za dolar u svojim rezervama. Korisnici mogu kovati USDC otvaranjem računa i polaganjem gotovine kod samog Circlea ili kod nekog od njegovih partnera, poput Coinbasea. 

Nakon što to učine, mogu primiti novčić na nekoliko mreža, uključujući Ethereum, Avalanche, Stellar i Polkadot.

Inače, korisnici su izgubili milijarde dolara vrijedne USDC i druge kriptovalute zbog hakiranja mostova tijekom proteklih nekoliko godina, dok su napadači opetovano smišljali kako ukloniti zaključane kovanice iz ugovora mosta.

Solana uvodi plugin za ChatGPT

Dnevni pregled – First Republic Bank lansirala BTC prema 30K