Solana uvodi plugin za ChatGPT

Solanini će korisnici uskoro moći komunicirati s mrežom kroz dodatak otvorenog koda omogućenog na OpenAI-evom chatbotu za umjetnu inteligenciju (AI), ChatGPT-u.

Plugin će omogućiti ChatGPT-u provjeru stanja novčanika, prijenos izvornih tokena Solane i kupnju nezamjenjivih tokena (NFT) kada OpenAI učini dostupnim dodatke, potvrdili su iz Solana Labsa, razvojne tvrtke koja stoji iza Solana blockchaina.

Solana Labs također potiče programere da testiraju plugin korištenjem otvorenog izvornog koda za dohvaćanje podataka u lancu koji bi ih mogli zanimati. Snimka zaslona koju je podijelila tvrtka pokazuje da ChatGPT može dohvatiti popis NFT-ova u vlasništvu određene Solana adrese.

Solana Labs nije spomenula kada će plugin biti pokrenut, odnosno hoće li to biti tak kada OpenAI učini značajku dostupnom svima.

Novi ChatGPT pluginovi rade tako što dohvaćaju informacije iz online izvora i komuniciraju s web stranicama trećih strana kako bi odgovorili na naredbe koje traži korisnik. Značajka se trenutno planira uvesti za sve korisnike.

Čini se da se Solana Labs sve više usredotočuje na AI, nakon što su 25. travnja iz tvrtke također najavili da će osigurati 1 milijun dolara za financiranje projekata koji grade AI alate na Solani.

Inače, istog dana, OpenAI je najavio da korisnici ChatGPT-a sada mogu “isključiti” svoju povijest razgovora, zahvaljujući novoj značajci privatnosti .

Tim je najavio uvođenje nove značajke u izjavi od 25. travnja, koja je pokrenuta kako bi korisnicima pružila veću kontrolu nad njihovim podacima. Tvrtka je dodala:

“Razgovori koji su započeti kada je povijest razgovora onemogućena neće se koristiti za obuku i poboljšanje naših modela i neće se pojaviti na bočnoj traci povijesti.”

Tvrtka za umjetnu inteligenciju također je dodala novu opciju “export” za korisnike da preuzmu svoje podatke i bolje razumiju koje informacije ChatGPT pohranjuje.

Nova značajka privatnosti dolazi nakon što je Italija nedavno postala prva europska zemlja koja je zabranila ChatGPT dok se ne uskladi sa zakonima Europske unije o privatnosti korisnika u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka ( GDPR ).

Gensler je 2018. imao drukčije stavove o kriptu

Circle pokreće cross-chain USDC protokol