Coinbase prijavio SEC sudu

Coinbase traži od suda da prisili SEC da odgovori na peticiju za donošenjem pravila koju je najveća američka burza poslala regulatoru 2022.

Kripto burza Coinbase zatražila je od federalnog suda da prisili Komisiju za vrijednosne papire i burzu SAD-a (SEC) da odgovori na peticiju koju je burza podnijela prošle godine tražeći formalno donošenje pravila unutar sektora digitalne imovine.

Podnesena u srpnju 2022. nakon što je SEC tvrdio da su devet tokena dostupnih na Coinbaseu neregistrirani vrijednosni papiri, peticija Coinbasea tražila je odgovore na 50 pitanja koja bi pružila “jasnoću i sigurnost u pogledu regulatornog tretmana vrijednosnih papira digitalne imovine”.

Neka od pitanja usmjerena su na SEC-ovu metodologiju za klasificiranje određenih tokena kao vrijednosnih papira, dok su druga usmjerena na teme kao što su skrbništvo nad imovinom i trgovanje vrijednosnim papirima kripto imovine na burzama koje regulira SEC.

SEC je bio dužan riješiti Coinbaseov zahtjev u “razumnom” roku prema Zakonu o upravnom postupku. No, kako su rekli iz Coinbasea, s njihovog gledišta razumni rok je prošao nakon devet mjeseci bez odgovora

Glavni pravni službenik Coinbasea Paul Grewal napisao je u postu na blogu da Coinbase ne traži od suda da kaže SEC-u kako da odgovori. Jednostavno tražimo da Sud naloži regulatoru da uopće reagira, što su zakonski dužni učiniti.

Ako u konačnici odgovori na peticiju, SEC bi mogao bi reći da ne vjeruje da su nova pravila potrebna, ponavljajući komentare predsjednika SEC-a Garyja Genslera. Tijekom saslušanja u Kongresu Gensler je rekao da svi “propisi zapravo već postoje”.

Coinbase očekuje vjerojatnu tužbu SEC-a

Ali kako kažu iz burze, opće je poznato da su postojeći zahtjevi za registraciju nekompatibilni s digitalnom imovinom, koja se u osnovi razlikuje od dionica, obveznica i investicijskih ugovora za koje su zakoni o vrijednosnim papirima osmišljeni i koje je SEC tradicionalno regulirao.

SEC barem mora odrediti kako se ti neprimjereni i neprikladni zahtjevi trebaju prilagoditi digitalnoj imovini. Ali SEC je čak i to odbio učiniti”, navodi se u podnesku.

Inače, moguće je kako je prijava preventivni potez Coinbasea kojim tvrdeći da SEC-ov pristup ne pruža dovoljne regulatorne smjernice za američke tvrtke koje posluju u kripto sektoru želi ojačati svoju poziciju ususret vjerojatnoj nadolazećoj tužbi SEC-a.

Naime, Coinbase je prošli mjesec primio tzv. Wells obavijest koja najavljuje da može očekivati SEC-ovu tužbu radi optužbi o uvrštavanju i ponudi neregistriranih vrijednosnih papira na svoju platformu. Očekuje se da će Coinbase odgovoriti na konkretne optužbe do kraja travnja.

Problemi Coinbasea dolaze usred regulatornog gušenja u SAD-u, gdje su agencije poput SEC-a i Commodity Futures Trading Commission (CFTC) ove godine pojačale svoj nadzor nad tvrtkama za digitalnu imovinu.

Spomenimo i kako bi Coinbase bi trebao izvijestiti o zaradi za prvo tromjesečje 4. svibnja. A kao jedinu javno izlistanu kompaniju, analitičari će pomno promatrati rezultate želeći znati je li porast kripto tržišta koincidirao s povratkom trgovaca na malo na platformu, i u kojoj mjeri.

Visa (ipak) nastavlja s kripto proizvodima

Što znači iznenadno buđenje kitovskih novčanika?