Sutra glasovanje o MiCA-i

Uoči glasovanja u četvrtak, zakonodavci iz najvećih političkih grupacija Europskog parlamenta nagovijestili su da će podržati važni zakon kripto licenciranja EU-a (MiCA).

Zastupnici Europske unije iz više stranaka signalizirali su potporu ključnoj regulativi bloka o tržištima kripto imovine, sugerirajući da će zakon o licenciranju poznat kao MiCA lako biti odobren na glasovanju zakazanom za četvrtak.

MiCA, čiji su glavni politički okviri dogovoreni prošle godine, omogućit će kripto burzama i tvrtkama za digitalne novčanike da nude regulirane usluge u cijelom bloku i zahtijeva od izdavatelja stablecoina da drže dovoljne rezerve.

“Kao što smo vidjeli posljednjih mjeseci, stroga pravila i nadzor su itekako potrebni”, kažu iz Europske komisije, navodeći kao argument kolaps kripto kompanija FTX, Celsius Network i Voyager Digital te terraUSD stablecoina.

MiCA bi trebala vratiti povjerenje koje je narušeno slučajem FTX i donijeti stabilnost u sektor, implementirajući odredbe namijenjene zaštiti potrošača, sprječavanju zlouporabe tržišta i suzbijanju pranja novca.

MiCA će, smatraju zakonodavci u Briselu staviti EU “na čelo tokenske ekonomije.”

Zakonodavci su također predložili podršku za zasebnu, ali kontroverznu mjeru protiv pranja novca poznatu kao pravila prijenosa sredstava , koja zahtijevaju od pružatelja kripto usluga prikupljanje pojedinosti o identitetu svojih korisnika.

Dogovor koji su postigli pregovarači za parlament i Vijeće EU-a, koje predstavlja države članice, moraju formalno potvrditi obje institucije prije nego što mjere pređu u zakon, što je korak koji je ometan administrativnim kašnjenjima u dovršavanju i prevođenju teksta .

Pravila MiCA-e stupit će na snagu 12 do 18 mjeseci nakon što se zakon objavi u Službenom listu bloka, što će se vjerojatno dogoditi u lipnju čime bi EU potencijalno postala prva velika jurisdikcija sa opsežnim kripto zakonom.

Gery Gensler saslušavan pet sati pred Kongresom

Dnevni pregled – Rusija usvaja kripto za međunarodne transakcije?