BTC potukao sve klase imovine u Q1

U prvom kvartalu 2023. bitcoin je nadmašio tradicionalnu imovinu nakon tromjesečnog porasta tržišne kapitalizacije od 72%, pokazuje istraživanje CoinGecka.

Ekosustav kriptovaluta imao je poletan početak godine jer su bitcoin (BTC) i protokoli za decentralizirano financiranje (DeFi) snažno porasli u tržišnoj kapitalizaciji u prvom kvartalu 2023., predvodeći sektor.

Također, BTC se pojavio kao imovina s najboljom izvedbom u prvom tromjesečju 2023., s dobicima od 72,4%, nadmašivši rezultate poput NASDAQ indeksa i zlata koji su zabilježili 15,7%. odnosno 8,4% dobitaka.

U izvješću CoinGecka se ističe da su sve glavne klase imovine zabilježile rast u prvom tromjesečju godine, osim sirove nafte, koja je pala za 6,1%. Ovaj pad pripisan je podacima o inflaciji u SAD-u koji navode smanjenje potražnje za naftom i lošim učincima američke bankarske krize.

Tržište kriptovaluta doživjela je generalan rast u prvom tromjesečju, a ukupna tržišna kapitalizacija dosegnula je 1,2 bilijuna dolara na kraju prvog kvartala. CoinGecko ističe da je to rast od 48,9%, ili 406 milijardi dolara spram 829 milijardi dolara na kraju 2022.

I DeFi s odličnom izvedbom

DeFi prostor bio je još jedan snažan motor rasta, s plusom od 29,6 milijardi dolara u vrijednosti kroz prvo tromjesečje. Izvješće navodi impresivnu izvedbu upravljačkih tokena s likvidnim stakingom, koji su zabilježili povećanje tržišne kapitalizacije od 210% od početka 2023. godine.

Ethereumova nadogradnja Shapella odigrala je glavnu ulogu u pokretanju povećanja tokova kapitala u likvidne fondove za staking, pri čemu je nadogradnja mreže konačno otključala povlačenje nagrada za ETH staking. 

U izvješću se navodi da je tekući staking sada treća najveća kategorija u DeFi sektoru.

Dok su Bitcoin i DeFi do sada bili glavni pokretači ove godine, 15 najboljih stabilnih kovanica zabilježilo je pad tržišne kapitalizacije za 6,2 milijarde dolara. CoinGecko pripisuje ovaj pad od 4,5% gašenju Binance USD od strane Paxosa i depegiranju USD Coina prilikom bankarske krize.

USDT je ojačao je svoju poziciju najvećeg stabilcoina po tržišnoj kapitalizaciji u 2023., dodavši 13,6 milijardi dolara od početka godine, dok su USDC i BUSD zabilježili gubitke tržišne kapitalizacije od 26,9% odnosno 54,5%.

Obujam trgovanja nezamjenjivim tokenima također je ponovno porastao u 2023., bilježeći rast od 68% u odnosu na četvrto tromjesečje 2022. na 4,5 milijardi dolara tijekom prvog kvartala 2023.

Saylor integrira BLN u korporativne emailove

Gensler pred Kongresom SAD-a